Az Európai Bizottság kedden elítélheti Olaszországot

Az Európai Bizottság kedden elítélheti Olaszországot

Az új olasz kormány elődjénél lényegesen nagyobb költségvetési hiánycélt tűzött ki a következő három évre.

Az Európai Bizottság megkapta határidőre az olasz kormány levelét, és annak alapján kedden dönt a következő lépésekről az aggályosnak tartott jövő évi olasz költségvetési tervezettel kapcsolatban – közölte a brüsszeli testület szóvivője hétfőn.

Sajtótájékoztatóján Margarítisz Szkínász szóvivő elmondta, a bizottság tagjai kedden megvitatják az ügyet, és utána döntenek arról, hogy miként járjanak el.

Olaszországnak hétfő délig kellett válaszolni a jövő évi büdzsével kapcsolatos brüsszeli aggályokra. A levélben Giovanni Tria olasz gazdasági miniszter azt írta:

tisztában vannak vele, hogy olyan költségvetés-politikai utat választottak, amely nincs összhangban az európai uniós szabályokkal.

Az új olasz kormány elődjénél lényegesen nagyobb költségvetési hiánycélt tűzött ki a következő három évre, és ezzel konfrontációs pályára helyezkedett az Európai Bizottsággal szemben.

Fotó: ShutterstockAz olasz tervezetet a múlt heti EU-csúcson több tagállami vezető is bírálta, többek között a holland kormányfő és az osztrák kancellár.

Hírdetés

A bizottság csütörtökön levélben figyelmeztette Rómát, hogy

a jövő évi büdzsé számai súlyos és nyilvánvaló megsértését jelentik az uniós kötelezettségeknek, a stabilitási és növekedési paktum előírásainak, a hiánycélok eltérése pedig példa nélküli.

Az üzenet az első lépés afelé, hogy a bizottság visszautasítsa a javaslatot, amire még soha nem volt példa.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök azonban gyönyörűnek nevezte a tervezetet, és úgy vélekedett, hogy ebben nincs semmi különös, más országok is szoktak kapni ilyen leveleket hasonló helyzetben, szerinte ráadásul Brüsszel kettős mércét alkalmaz.

Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke a vádat visszautasította, aláhúzva, hogy nincsenek negatív előítéleteik, az olasz tervezetet ugyanolyan szigorúan fogják megvizsgálni, mint más országok esetében. Hozzátette azt is, hogy a

korábbiakban rendkívül elnézőek voltak Rómával, mivel „Olaszország az Olaszország”. Ezzel egy nagy felháborodást keltő korábbi kijelentését fordította át, amikor azzal indokolta, hogy miért nem indítottak eljárást Párizs ellen a túlzott államháztartási hiánya miatt, hogy „Franciaország az Franciaország”.

Egyes szakértők szerint a helyzet további növelheti a piaci bizonytalanságot az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságának számító Olaszországgal szemben.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »