Az Európai Bizottság akarja megszabni, a tagállamok mennyi gázt fogyaszthatnak télen

Az Európai Bizottság akarja megszabni, a tagállamok mennyi gázt fogyaszthatnak télen

Az Európai Bizottság veszélyhelyzeti hatáskörökkel ruházná fel magát, amellyel aztán kényszeríthetné az uniós országokat a gázfogyasztásuk csökkentésére. Európa egyelőre látszólag megállíthatatlanul száguld a gázválság felé. A Bizottság a körülményeket, amelyekhez egyébként maga is nagyban hozzájárult, most arra használná ki, hogy megpuccsolja a tagállamokat az energetika területén.

A Politico egy neve elhallgatását kérő uniós diplomatára hivatkozva közölte, hogy a Bizottság szerdán fogja bemutatni azokat a terveket, amelyben helyet kapott egy terv, ami kötelező érvényű gázfogyasztás-csökkentés kiszabására hatalmazná fel a Bizottságot olyan vészhelyzet esetére, mint az orosz gázszállítása leállása. 

Mivel napról napra egy valószínűbb, hogy az orosz gázszállítások részben vagy egészben leállnak, ez a hatáskör nyilvánvalóan érvénybe lépne.

A Bizottság egyébként nem bízza a véletlenre. A tervezetben helyet kapott egy jogi mechanizmus is, ami konszenzusos döntés helyett minősített többségi szavazással fogadná el a megszorító intézkedéseket. Ezzel lényegében a vétó esélyét is elvennék, de még az Európai Parlamentet is megkerülnék.

A Politico szerint a cél az, hogy a tervezetet a július 26-i Energetikai Tanács ülésen elfogadják.

Hírdetés

A tervezet egyébként 5-20 százalékos fogyasztás-visszavágást követelne meg a tagállamoktól. Nem nehéz kitalálni mire megy ki a játék. A szabályozást a Bizottság úgy határozná meg, hogy vagy saját kezdeményezésre, vagy legalább két tagállam kérésére kezdeményezze a kötelező fogyasztáscsökkentést.

Ha átmegy a tervezet, az EU lényegében a tagállamok területén lévő tárolókban felhalmozott gáz felett szerezné meg legalábbis részben az ellenőrzést.

Nem ez az első ilyen ötlet. Korábban az Európai Néppárt első embere, Manfred Weber vetette fel a tagállami gáztartalékok közös tulajdonba vonását, természetesen a szolidaritás jegyében.

Az Európai Bizottság görcsösen próbálja ellenőrzése alá vonni a helyzetet, amit az átgondolatlan szankciókkal maga okozott. Jelenleg a fő problémát az okozza, hogy az intenzív (drága) LNG-import valamint alternatív gázbeszállítók felkeresése ellenére Európa nem fogja tudni kellő szintre feltölteni tárolóit. Uniós szinten az éves fogyasztás 17,24 százalékára elegendő gáz van betárolva. Németországban az arány 16 százalék sincs.

A Bizottság próbálkozása ellenére a minősített többségi szavazással való trükközés sem feltétlenül hoz sikert számára. Az orosz gáztól kevésbé függő, ezért ellátás szempontjából jobban bebiztosított tagállamok (pl. Franciaország) aligha fognak egy ilyen javaslatot támogatni.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »