Az Európai Bizottság a háztartások energiafogyasztásának csökkentését szeretné

Az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség felszámolására energiatakarékosságot, egyebek mellett a háztartások energiafogyasztásának csökkentését szorgalmazza az Európai Bizottság szerdán bemutatott REPowerEU című javaslatában, amely a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó közös európai fellépésre vonatkozik.

A brüsszeli testület közleményében kiemelte, sürgősen át kell alakítani az európai energiaellátás rendszerét, és véget kell vetni az Európai Unió függőségének az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól, ezek ugyanis – mint írták – gazdasági és politikai fegyverként használhatók.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöld megállapodásért felelő biztosa a javaslat bemutatásakor azt mondta: az energiamegtakarítás a leggyorsabb és legolcsóbb módja a jelenlegi energiaválság kezelésének és a számlák csökkentésének. Az energiafogyasztást érintő magatartás megváltoztatása akár 5 százalékkal csökkentheti az európai gáz- és olajkeresletet. Elmondta, az EU 2030-ra vonatkozó energiahatékonysági célját 9 százalékról 13 százalékra emeli, illetve a bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy az energiamegtakarítás növelése érdekében támogassák az energiahatékony fűtési rendszerek kiépítését, az épületszigetelést, valamint alkalmazzanak kedvezményes áfakulcsokat a fűtőkészülékek és a kapcsolódó termékek esetében.

A megújuló energia használatának felgyorsítása az iparban, a köz- és magánépületekben és a közlekedésben felgyorsítja Európa energiafüggetlenségét, lendületet ad a zöld átállásnak, és idővel csökkenti az árakat – közölte. Az Európai Bizottság ezért 40 százalékról 45 százalékra emelné az EU megújuló energiáira vonatkozó 2030-as célértéket.

Hírdetés

Az energiaellátás diverzifikálása érdekében a testület fontolóra veszi a gáz, a cseppfolyósított földgáz (LNG) és a hidrogén önkéntes közös beszerzése rendszerének bevezetését, amely megvalósítja a kereslet összevonását, az infrastruktúra-használat optimalizálását, és összehangolja a kapcsolattartást a beszállítókkal.

"A szén, az olaj és a földgáz felváltása ipari folyamatokban csökkenteni fogja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, továbbá erősíteni fogja a biztonságot és a versenyképességet" – jelentette ki Timmermans. Az energiamegtakarítás, a hatékonyság növelése, a megújuló üzemanyagok használata, a villamosítás, valamint a hidrogén, a biogáz és a biometán ipar általi fokozott felhasználása 2030-ra akár 35 milliárd köbméter földgáz megtakarításhoz vezethet a 2055-ig megvalósítani tervezett intézkedésre vonatkozó javaslatokban előirányzott értékeken felül – közölte.

"Az energiamegtakarítás most segít felkészülni a jövő tél lehetséges kihívásaira" – tette hozzá az uniós biztos.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »