Az EURES-programról a „Selyében“: vállalj idénymunkát, gyakorold az idegen nyelveket, ismerd meg Európát!

Az EURES-programról a „Selyében“: vállalj idénymunkát, gyakorold az idegen nyelveket, ismerd meg Európát!

Végéhez közeleg a tanév, amikor sok végzős középiskolás fontolgatja a külföldi munkavállalást. Miközben a hiszékenység vámszedői, vagyis az ál-munkaközvetítők nem létező munkalehetőségeket busás közvetítői díjért kínálnak nekik, ajánlatos inkább a munkahivatalok segítségével, az EURES-program keretében, biztonságos idénymunkát keresniük. Ez utóbbiról és az aktuális munkapiaci helyzetről június 22-én a Selye János Gimnázium diákjainak tartott előadást a komáromi munkahivatal két szakembere: Janík Ida és Ďumbier Gyöngyi.

Miután Andruskó Imre, az SJG igazgatója üdvözölte és bemutatta a vendégeket, Janík Ida, a komáromi Család-, Munkaügyi és Szociális Hivatal EURES-tanácsadója elmondta: „Az EURES Európai Foglalkoztatási Szolgálat az uniós tagállamok, valamint Svájc és az EGT országainak foglalkoztatási szolgálataiból álló információs és tanácsadó hálózat, amelynek célja az országok közötti munkaerő-áramlás elősegítése. A hazai EURES-hálózat Szlovákia 2004-es uniós csatlakozása óta látja el e tagállami feladatát: ingyenes aktuális információkkal és jótanácsokkal szolgálunk az említett országokban idénymunkát vállalni vagy tartósan elhelyezkedni szándékozóknak, illetve a munkáltatók részére is segítséget nyújtunk a munkaerő-toborzáshoz”.

Hozzátette: a gimis rendezvényre azzal az elsődleges céllal érkezett, hogy nyári idénymunkákat kínáljon a fiataloknak.

Hangsúlyozta: csak valós, általuk ellenőrzött munkalehetőségeket ajánlanak a 18 évüket betöltött érdeklődőknek, ekképp megelőzve az esetleges átveréseket. Ezért a diákoknak érdemes személyesen ellátogatniuk a munkahivatalba.

Hírdetés

„Nem árulunk zsákbamacskát, előzőleg alaposan tájékozódunk minden munkáltatóról. Korábban az angol nyelv miatt sokan akartak Nagy-Britanniában dolgozni, de a szigetország EU-ból való kilépése óta e téren Hollandia, a németül tudók esetében pedig a szomszédos Ausztria a legvonzóbb ország. Most is többféle mezőgazdasági (gyümölcs- és zöldségbetakarítást), továbbá szállodai idénymunkát (takarítást, mosogatást, besegítést a főzési előkészületekbe, kitűnő idegen nyelvtudás esetén akár portai szolgálatot) tudunk ajánlani azoknak, akik az említett két országon kívül akár Belgiumba, Finn-, Német-, Spanyol, Olasz- vagy Görögországba is elutaznának. Az utóbbi helyszínen háromhónapos program keretében, fizetett szakmai gyakorlatokon lehet részt venni, amely során havi 800 eurót kereshetnek a diákok, sőt, a repülőjegyük árát is a munkáltató téríti meg. Horvátországban pedig folyamatosan a tengerparton üdülők gyermekprogramjait biztosító animátorokat keresnek, oda húszan már tőlünk is kiutaztak“ – tudtuk meg a továbbiakban.

Hozzátette: ők közvetítői díjat sem a diákoktól, sem az irodájukat felkereső, idősebb érdeklődőktől nem kérnek, viszont a külföldre való kiutazás árát a munkavállalóknak kell megfizetniük. Ők aztán a munkáltatókkal megegyeznek arról, hogy milyen gyakran utazhatnak haza, s ezen utak árát majd ki téríti meg. Az ottani szállásért és kosztért többnyire a munkavállalónak kell fizetnie oly’ módon, hogy azok árát levonják a béréből. Akadnak azonban olyan szállodai munkák is, amelyek kapcsán ingyenes szállást vehetnek igénybe a brigádozók.

„A Covid-járvány miatt jelenleg az idénymunkát vállaló diákok kapósabbak, mint a tartós munkaviszonyt keresők. A diákok keresetének nagyságát jogszabályok nem limitálják, arról a munkáltatók döntenek. Például Hollandiában jutalmazzák a tapasztalatot, ezért minél idősebb a munkavállaló, annál jobb órabért kaphat. Mindenütt feltétel az angol vagy a német nyelv ismerete, ami a helyszíni gyakorlással is fejleszthető. Az sem mellékes, hogy a munkaidő letelte után az adott térség megismerésére is lehetőség nyílik. Minderről további részletek a www.eures.sk és a www.eures.europa.eu oldalon olvashatók“ – szögezte le.

A rendezvényen a gimi egykori diákja, Ďumbier Gyöngyi, a munkahivatal szaktanácsadója a pályaválasztással kapcsolatos fontos szempontokat ecsetelte, s kitért a munkapiaci helyzet alakulására. A végzős diákok figyelmét felhívta arra a kötelességükre, hogy ha nem nyernek felvételt az általuk kiválasztott egyetemre, azonnal jelentkezzenek a munkahivatalban, s vegyék igénybe a további boldogulásukat segítő szolgáltatásait. „Természetesen, a hazai munkalehetőségek iránt érdeklődők számára is ingyenes tanácsadást nyújtunk” – tudatta. Az előadók a diákok kérdéseire is szívesen válaszoltak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »