Az EU szankciókat helyzetet kilátásba a választások elcsalása és a rendőri brutalitás miatt

Az EU szankciókat helyzetet kilátásba a választások elcsalása és a rendőri brutalitás miatt

Az Európai Unió szankciókat helyezett kilátásba Fehéroroszországgal szemben a választások befolyásolása és a brutális rendőri fellépés miatt.

A szankciók nem z egész államot, hanem egyes személyetek érintenének. Legalábbis ez áll abban a nyilatkozatban, amit Josep Borrel, az EU külügyi megbízottja hozott tető alá az EU 27 tagállamának külügyminisztereivel együtt.

„A fehéroroszországi választások nem voltak sem szabadok, sem igazságosak. A hatóságok aránytalan és elfogadhatatlan mértékű erőszakot alkalmaznak. Figyelni fogjuk a fehérorosz hatóságok további ténykedését, és alaposan átértékeljük kapcsolatunkat Fehéroroszországgal, amely az erőszakért és a választások elcsalásáért felelős személy szankcionálását is jelentheti”

áll a nyilatkozatban.

Hírdetés

A vasárnapi fehérorosz államfőválasztások győztese ismét Európa utolsó diktátora, Alekszand Luasenka volt. Hivatalosan a voksok 80,08 százalékát szerezte meg, míg legnagyobb ellenfele, Szvetlana Cihanouszkaja 10,09 százalékot szerzett. A nem állami megrendelésű felmérések a választások előtt mind az eredmény fordítottját jósolták.

Kedden harmadik este vonulnak az emberek az utcákra, Lukasenka távozását, de legalábbis a rendszer reformját követeljék. Közben a választások eredményeit el nem ismerő Cihanouszkaját vélhetően megfenyegették, kényszerítették több videó elkészítésére, amelyben próbálja lebeszélni az embereket a tüntetésről. Jelenleg Litvániában tartózkodik.

Fogva tarthatták a fehérorosz ellenzéki elnökjelöltet, mielőtt Litvániába utazott

Teraz.sk, körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »