Az EU-szankciók feloldásáért jöhetett Budapestre Lavrov

A kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről, Oroszországnak a NATO-hoz és az EU-hoz fűződő viszonyáról tárgyal Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter Budapesten. Lavrov szerdán találkozik Szijjártó Péter külügyminiszterrel és fogadja Orbán Viktor miniszterelnök is.

A meglepően nyíltan megfogalmazott korábbi korábbi kommünikék szerint a felek (a diplomácia virágnyelvén viszonylag ritka madár az ilyesmi)

“megvitatják a kétoldalú kapcsolatok helyzetét és perspektíváját, és kijelölik a következő lépéseket a kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködés megőrzése és erősítése érdekében az Egyesült Államok és az EU által kierőszakolt ‘szankcióháború’ körülményei között”.

Szijjártó Péterrel folytatott tárgyalás után a két külügyminiszter sajtótájékoztatót tart, az eseményről tudósítünk.

as

A szankciók mellett természetesen a tárgyalásokon szóba kerül Paks is, amelynek kapcsán áttekintik a paksi atomerőműnek a Roszatom orosz állami vállalat részvételével történő bővítésének projektjét, megvitatják az ukrán, a közel-keleti helyzetet, és persze Oroszországnak a NATO-val és az EU-val fenntartott viszonyát, valamint az európai migrációs válság kérdéseit. Az orosz külügyminiszter látogatásáról itt olvashat bővebben.

Lavrov programjában szerepel a Szabadság téri szovjet emlékmű megkoszorúzása is.

Mint ismert, az ukrán válság óta – széles nemzetközi visszhangot kiváltva – rendszeresek a magyar-orosz csúcstalálkozók, Vlagyimir Putyin tavaly Budapestre látogatott, Orbán Viktor február 17-én pedig Moszkvába.

“Magyarország megbízható partnere Oroszországnak”

Magyarország fontos és megbízható partnere Oroszországnak, a két ország kapcsolata szinte minden területen fejlődik a “nem egyszerű európai helyzet ellenére is” – mondta a szerdán Budapestre látogató Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Magyar Nemzetben megjelent interjúban.

Lavrov szerint túlértékelték az európaiak önállóságát a világban, az ukrán válság megmutatta, hogy az Európai Unió mennyire függ Washingtontól. Hozzátette: Oroszország egy erős unióval szeretne együttműködni, amelyik saját érdekeiből kiindulva építi nemzetközi kapcsolatait, és nem mindenáron az atlanti szolidaritást helyezi előtérbe.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »