Az EU reformja lesz a német koalíciós tárgyalások egyik legfontosabb témája

Fontos szerepet játszanak majd az Emmanuel Macron francia elnök által javasolt uniós reformok az Angela Merkel kancellár vezette konzervatívok és a baloldali szociáldemokraták (SPD) közötti kormányalakítási tárgyalásokban Németországban – közölte szociáldemokrata párt egyik magas rangú képviselője.

Sigmar Gabriel külügyminiszter – aki Martin Schultz volt európai parlamenti elnök előtt vezette az SPD-t – közölte, hogy támogatja Macronnak az euróövezet közös költségvetésére vonatkozó javaslatát.

“Késznek kell lennünk, hogy többet fektessünk be a jövőnkbe” – mondta Gabriel a német Funke médiacsoportnak és az Ouest-France francia regionális napilapnak adott, szombaton megjelent interjúban.

“Németország az EU legnagyobb nyertese, és megengedhet magának nagyobb hozzájárulást” – tette hozzá. Gabriel kijelentette, hogy Macronnak az EU reformjával kapcsolatos javaslatai “nagyon fontosak” lesznek a január 7-én kezdődő koalíciós tárgyalásokon.

A német politikus lelkesen üdvözölte Macronnak az EU erősítésére és globális szereplővé tételére vonatkozó elgondolását is.

Merkel korábban kijelentette, hogy lát ígéretes területeket a szociáldemokratákkal az unióval kapcsolatos együttműködésben, és sürgős munkát szorgalmazott az uniós reformok kapcsán még a soron következő, 2019-ben esedékes uniós választások előtt.

Gabriel arra is felszólította az EU-t, hogy dolgozzon ki olyan programokat, amelyek több bevándorló és "menekült" befogadására serkentenék pénzügyi támogatás fejében az unió kevésbé tehetős tagállamait.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »