Az EU-pártiak nyíltan elismerik: szembemennek a demokráciával

Az EU-pártiak nyíltan elismerik: szembemennek a demokráciával

Több mint félmillióan írtak alá egy petíciót az Egyesült Királyságban, ami követeli, hogy ismételjék meg a kilépési referendumot.Az EU-pártiak ezzel nyíltan elismerik, hogy számukra csak akkor irányadó a hagyományos értelemben vett demokrácia, ha az általuk várt eredményt hozza. Amikor a tagállamok rendre 50%-nál alacsonyabb részvételi aránnyal szavazták meg az Európai Unióba belépést, az uniópárti politikusok részéről nem merült fel annak lehetősége, hogy szükség lenne a lakosság 75%-ának jóváhagyására. Épp ellenkezőleg: többek között Magyarország EU-párti politikusai hetekkel a belépési referendum előtt úgy módosították a választási törvényt, hogy a referendum érvényes legyen akkor is, ha a választásra jogosultaknak csak kevesebb mint fele jelenik meg a népszavazáson.Most, hogy az Európai Unió egy tagállama megszavazta a kilépést, már nem megfelelő nekik ugyanaz a demokrácia, ami a belépéskor még megfelelő volt.

Magyar Menedék - Ősmagyar

Az EU-pártiak azt követelik a kormánytól, hogy módosítsa az erre vonatkozó törvényeket, és csak akkor legyen érvényes a népszavazás, ha a választásra jogosultak legalább 75%-a leadja szavazatát, és az egyik válaszlehetőség legalább 60%-os támogatást kap. A csütörtöki referendumon a választásra jogosultak 72%-a vett részt, és a britek 52%-os többséggel szavazták meg az Európai Unióból kilépést.

Az EU-pártiak ezzel nyíltan elismerik, hogy számukra csak akkor irányadó a hagyományos értelemben vett demokrácia, ha az általuk várt eredményt hozza. Amikor a tagállamok rendre 50%-nál alacsonyabb részvételi aránnyal szavazták meg az Európai Unióba belépést, az uniópárti politikusok részéről nem merült fel annak lehetősége, hogy szükség lenne a lakosság 75%-ának jóváhagyására. Épp ellenkezőleg: többek között Magyarország EU-párti politikusai hetekkel a belépési referendum előtt úgy módosították a választási törvényt, hogy a referendum érvényes legyen akkor is, ha a választásra jogosultaknak csak kevesebb mint fele jelenik meg a népszavazáson.

Most, hogy az Európai Unió egy tagállama megszavazta a kilépést, már nem megfelelő nekik ugyanaz a demokrácia, ami a belépéskor még megfelelő volt.

David Cameron – lemondása előtt – azonban a kampány során számos alkalommal kijelentette, hogy az Európai Unióból kilépésről tartandó referendum egy olyan szavazás, amit egy életben egyszer lehet megtartani.

Egyelőre úgy tűnik, az EU-párti liberálisok minden igyekezetükkel azon dolgoznak, hogy a választókat meggyőzzék arról: demokrácia csak akkor van, ha a nép az ő elvárásaiknak megfelelően szavaz.

hunhír.info – hídfő.ru


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »