Az EU-NATO együttműködésről és a terrorizmusról is tárgyalnak kedden

Elsősorban a NATO és az Európai Unió közötti együttműködés további erősítéséről és a globális kihívásokról fognak tárgyalni az észak-atlanti szövetség tagállamainak külügyminiszterei kedden kezdődő kétnapos brüsszeli tanácskozásukon. A találkozó résztvevői kedden először a katonai szervezet alkalmazkodóképességének javításáról, a 21. század kihívásairól, valamint a jövő évi NATO-csúcs előkészítéséről folytatnak megbeszélést. Ezt követően a NATO-EU együttműködésről, az európai védelempolitika kérdéseiről lesz szó Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő, továbbá a finn és a svéd külügyminiszter részvételével.

Ennek kapcsán Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hangsúlyozta: a két szervezet közötti együttműködés „példátlanul” szorossá vált az utóbbi években, egyebek mellett a kibervédelem, a hibrid fenyegetések és a terrorellenes harc területén. Mint mondta, fontos cél, hogy újabb intézkedések elfogadásával további lépéseket tegyenek. A mai „kiszámíthatatlan” biztonsági környezetben „létfontosságú” a csapatok és a katonai eszközök Európán belüli mozgathatóságának javítása, és ehhez szükség van az EU és a tagországok támogatására – tette hozzá. A találkozó résztvevői ezután a globális kihívásokról, köztük az észak-koreai helyzetről fognak egyeztetni. Rex Tillerson, az amerikai diplomácia vezetője délután az uniós külügyminiszterek informális tanácsülésén is részt fog venni a tervek szerint.

Szerdán elsőként Afganisztán, majd a terrorizmus elleni küzdelem kérdései lesznek napirenden. Stoltenberg kiemelte, utóbbi nem ér véget az Iszlám Állam (IÁ) nevű, dzsihadista terrormilícia uralta területek visszafoglalásával, azt követően a térség stabilizálására kell majd fókuszálni a katonai műveletek helyett. Ezután következik a NATO-Georgia Bizottság ülése, amelyen többek között az együttműködés elmélyítéséről is szó lesz. A külügyminiszterek végezetül a szövetség bővítési politikájáról fognak tárgyalni, arról, hogy miként lehetne leghatékonyabban támogatni a csatlakozni szándékozó országokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »