Az EU-n belül Szlovákiában emelkednek a leggyorsabban az élelmiszerárak

Az EU-n belül Szlovákiában emelkednek a leggyorsabban az élelmiszerárak

A szlovákiai fogyasztók idén januárban 6,8%-kal többet fizettek az élelmiszerekért és az alkoholmentes italokért, mint egy évvel korábban. Az összes EU-tagállam közül Szlovákia az az ország, ahol  már a harmadik egymást követő hónapban a legnagyobb mértékű az élelmiszer-drágulás. Leginkább a tojás és a vaj drágult, ellenben a cukor olcsóbb lett – derült ki a Szlovákiai Gazdák Szövetkezetének (SFD) aktuális, az Eurostat adatain alapuló elemzéséből.

Szlovákia után a legnagyobb mértékű drágulás Észtországban (5,6%), illetve a többi V4-tagállamban, Csehországban (4,5%), Magyarországon (4,5%), és Lengyelországban (4,1%) figyelhető meg. Az élelmiszerárak növekedése az egész EU-t tekintve 2,2%-os. Egyes országokban ugyanakkor olcsóbbak lettek az élelmiszerek, így például Görögországban 1%-kal, Írországban 1,6%-kal, Cipruson pedig 4,4%-kal csökkentek az árak.

Az év elején Szlovákia lakosságának főleg a tojás miatt kellett mélyebben a zsebébe nyúlnia, melynek az ára év közben 49,5%-kal emelkedett. A vajért 37%-kal kellett többet fizetnünk, mint egy évvel korábban, a gyümölcs ára pedig 18%-kal nőtt a 2017 januári értékekkel összehasonlítva. A cukor ugyanakkor 9%-kal olcsóbb lett.

A tojás drágulása a fipronil-botránynak köszönhető, míg az egyes gyümölcsök ára a 2017 tavaszán beköszöntő hirtelen fagyok miatt szökött ilyen magasra – magyarázta Eva Sadovská, az SFD elemzője.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »