Az EU már az ukrán civil aktivistákat is védi

Az EU a civil aktivisták vagyonnyilatkozati kötelezettségének visszavonására szólította fel Ukrajnát

Az EU a civil aktivisták vagyonnyilatkozati kötelezettségének visszavonására szólította fel UkrajnátA civil aktivisták vagyonnyilatkozati kötelezettségének visszavonására szólította fel Ukrajnát szerdán Johannes Hahn, az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért felelős tagja, mondván, a vonatkozó törvényi rendelkezés szembemegy a nemzetközi szervezetek ajánlásaival.

Ukrajnában 2016-ban lépett hatályba a korrupcióellenes küzdelem jegyében az a jogszabály, amelynek értelmében a vagyonbevallásra kötelezett állami és kormányzati tisztségviselőknek, parlamenti képviselőknek és egyéb hivatalnokoknak elektronikusan kell benyújtaniuk a vagyonbevallásukat. Az úgynevezett e-deklaráció bevezetését az Európai Unió szabta feltételül a vízummentesség megadásához, a hatóságok azonban később kiterjesztették az érintettek körét a civil aktivistákra is, akiknek április 1-ig kell leadniuk a nyilatkozatukat.

Hírdetés

Szerdai közleményében Johannes Hahn hangsúlyozta: Kijevnek vissza kellett volna vonnia a civilekre vonatkozó rendelkezést, ennek elmaradása ellentétes “az ország európai aspirációival” és a nemzetközi partnerek, köztük az EU, a Velencei Bizottság és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ajánlásaival.

Kiemelte, hogy a civil társadalom rendkívül fontos munkát végez, amit nem szabad indokolatlan beavatkozással akadályozni. Továbbá rámutatott, a civil szervezetek tagjai nem köztisztviselők, vagyonnyilatkozati kötelezettségük pusztán “elfogadhatatlan és indokolatlan” terheket ró rájuk, ami azoknak kedvez, akik a korrupcióellenes küzdelem aláásásán dolgoznak.

Hahn végezetül elismerte, hogy Ukrajna figyelemre méltó előrehaladást ért el az utóbbi években, de – mint közölte – fontos, hogy ne történjenek visszalépések, és ne sodorják veszélybe az eddigi eredményeket. Az ukrán parlamentnek mielőbb vissza kellene térnie a kérdésre, s mentesítenie kellene a vagyonnyilatkozati kötelezettség alól a civil aktivistákat – húzta alá.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »