Az EU is keményen elítélte Észak-Korea újabb rakétakilövését

Az EU is keményen elítélte Észak-Korea újabb rakétakilövését

Botrányos provokációnak nevezte péntek délelőtt kiadott közleményében Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Észak-Korea legújabb ballisztikusrakéta-kísérletét.

A rakétafellövés az uniós tisztségviselő szerint veszélyezteti a térség és a világ biztonságát, illetve ezzel Phenjan ismét megsértette nemzetközi kötelezettségeit. Észak-Koreának „azonnali hatállyal, teljes mértékben, igazolhatóan és visszafordíthatatlanul” be kell szüntetnie a nukleáris fegyverek és ballisztikus rakéták fejlesztését – húzta alá a főképviselő.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője
Forrás: AFP

Mogherini emellett tudatta: dolgoznak az uniós szankciók szigorításán, hogy kiegészítsék az ENSZ korlátozásait. A főképviselő hangsúlyozza: a nemzetközi közösség minden eddigi provokációt önmérséklettel fogadott, „és ennek folytatódnia kell”.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint erőteljesebb gazdasági és diplomáciai eszközökkel el kell érni, hogy a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése politikai úton valósuljon meg.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten: Phenjan augusztus végén is kilőtt egy ballisztikus rakétát, amely ugyancsak átrepült Japán felett, majd a Csendes-óceánba csapódott, néhány nappal később pedig kísérleti atomrobbantást hajtott végre.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »