Az EU Írország mellé állt a határkérdésben

Támogatásáról biztosította pénteken az ír külügyminisztert, Simon Coveney-t az Európai Unió főtárgyalója, Michel Barnier a Brexit-tárgyalások kapcsán felmerült vitában – írja a Reuters hírügynökség. Az Egyesült Királyság és Írország közötti feszültség forrása, hogy a britek szeretnék, ha az EU képviselőivel folytatott tárgyalásokon továbblépnének az unióból való kilépésüket követő kereskedelmi kapcsolatok megvitatására. Írország azonban azt követeli, hogy még ezt megelőzően tisztázzák, mi lesz az ír–északír határon, amely az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi határa.

Forrás: AFP

A december közepén esedékes uniós csúcsértekezleten kellene döntést hozni arról, hogy a Brexit-tárgyalások a második fázisba léphetnek-e. Sajtóinformációk szerint az Egyesült Királyság az ügy előmozdítása érdekében felajánlott egy vétójogot az íreknek, amelyet a tárgyalások végén használhatnának fel, amennyiben úgy érzik, hátrányosan érinti őket a megállapodás. Az írek azonban ezt visszautasították, és ragaszkodnak az eredeti álláspontjukhoz: írásos garanciát szeretnének arról, hogy a Brexitet követően sem áll vissza a határőrizeti rendszer. Az ír gazdaság számára mindenképp jelentős visszaesés lenne, ha újra biztonsági és vámügyi ellenőrzésekkel kellene számolni a határon, hiszen az ország kereskedelmének jelentős részét Észak-Írországon keresztül bonyolítják le. A fizikai határt egyébként maguk a britek sem akarják, ám az egységes uniós piacról távozni szeretnének, ez pedig nehezíti a helyzetet.

Az ír egységet ugyanakkor belpolitikai feszültségek is kikezdték: pénteken bizal­mat­lan­sági in­dít­ványt nyújtott be Frances Fitz­ge-rald miniszterelnök-helyettes ellen Írország második legnagyobb parlamenti pártja, a Fianna Fáil. A lépés hátterében korrupciós vádak állnak. „Az ír probléma nagyon aggasztó. Eddig 50 százalék esély volt a decemberi előrelépésre, most azonban már ennél is kevesebb” – mondta egy uniós hivatalnok. A beterjesztést az ír parlament kedden tárgyalja, és ha nem találnak megoldást az ügyben, valószínűleg előrehozott parlamenti választásokat tartanak Írországban.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »