Az EU fokozná a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság elleni küzdelmet

Az EU fokozná a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság elleni küzdelmet

Az Európai Unió egészségügyi minisztereit tömörítő tanács fokozná a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanság elleni küzdelmet, valamint a jövőbeli egészségügyi kihívásokra való uniós felkészülést és együttműködést – tájékoztatott az uniós tanács pénteken.

A tagországok egészségügyi miniszterei brüsszeli tanácsülésükön elfogadott zárónyilatkozata szerint az EU egésze számára előnyös lehetne, ha a járványok és a védőoltással kivédhető betegségek megelőzésére és terjedésük korlátozására irányuló uniós megközelítés még összehangoltabbá válna.

A védőoltásról mint a betegségmegelőzés és a népegészség javításának egyik leghatékonyabb eszközéről elfogadott dokumentum rámutatott: tanulni kell a koronavírus-járvány tapasztalatiból, hogy az EU és tagországai felkészültebbek legyenek a jövőbeli népegészségügyi válságokra. Emlékeztettek: a világjárvány alatt az EU több olyan megoldást is kidolgozott, amelyek hasznosak lehetnek a védőoltással megelőzhető betegségek elleni küzdelemben. Fontos népegészségügyi mérföldkő volt a digitalizációban, az uniós szintű adatgyűjtésben és -cserében, az uniós digitális oltási igazolvány létrehozásában, valamint az oltóanyagok beszerzésében, megvásárlásában és elosztásában folytatott uniós szintű együttműködés – írták.

Az emberi egészséget, az egészségügyi rendszereket és a hatékony válságkezelést fenyegető kockázatok leküzdése érdekében a Tanács felkérte az Európai Bizottságot, hogy hozzon létre a védőoltásokkal szembeni bizalmatlansággal foglalkozó szakértői fórumot.

Hírdetés

Kérték továbbá, hogy az uniós bizottság erősítse meg a védőoltásokkal és a dezinformáció elleni küzdelemmel kapcsolatos uniós szakpolitikát, valamint dolgozzon ki képzési lehetőségeket az egészségügyi szakemberek számára, hogy jártasabbak legyenek a védőoltásokkal kapcsolatos félretájékoztatás és dezinformáció elleni küzdelem technikái és eszközei terén.

Az uniós tanács végezetül közölte,

Az átoltottsági arányok az EU számos régiójában ugyanakkor jóval elmaradnak az ajánlott szinttől. Ilyen körülmények között a fertőző betegségek könnyen visszatérhetnek. A WHO a védőoltásokkal szembeni bizalmatlanságot a tíz legnagyobb globális egészségügyi veszély közé sorolta – tették hozzá.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »