Az EU és az USA együttműködnek az európai gázellátás biztosításában

Az EU és az USA együttműködnek az európai gázellátás biztosításában

“Az Egyesült Államok és az EU közösen dolgozik azon, hogy folyamatos, elegendő mennyiségű földgázellátást biztosítson be az EU számára a világ különböző forrásaiból, azért, hogy elkerüljék az ellátási válságokat, beleértve azt az esetet is, ami Ukrajna orosz inváziójából adódna”

olvasható Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közös nyilatkozatában.

Ukrajna kapcsán folyamatos nőtt az elmúlt hetekben a feszültség, több mint százezer orosz katonát vezényeltek hetekkel ezelőtt az ukrán határhoz, a NATO pedig erre válaszul növelte katonai jelenlétét a keleti szárny országaiban, tehát Közép- és Kelet-Európában.

Sokan attól tartanak, hogy konfliktus esetén Oroszország elállítja a gázszállításokat. Az sem kizárt, hogy csak az Ukrajnán keresztüli gázellátás szűnne meg konfliktus esetén.

Hírdetés

“Egyetértettünk abban is, hogy Ukrajna energiabiztonságát és az EU gáz- és villamosenergia-piacaihoz való integrációját is biztosítani kell”

írták. A nyilatkozat szerint a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállítások csökkentik az orosz gáztól való függőséget, rövidf távon biztosíthatja az ellátás folyamatosságát.

Az Egyesült Államok jelenleg Európa legfontosabb LNG beszállítója.

dpa-international.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »