Az EU elfogadta a közös agrárpolitikára vonatkozó 8,4 milliárd eurós magyar stratégiai tervet

Az EU elfogadta a közös agrárpolitikára vonatkozó 8,4 milliárd eurós magyar stratégiai tervet

Az Európai Bizottság jóváhagyta Magyarországnak a közös uniós agrárpolitika (KAP) 2023 és 2027 közötti időszakára vonatkozó, 8,4 milliárd eurós (kb. 3400 milliárd forintos) stratégiai tervét, írja az MTI a Bizottság által kiadott közlemény alapján.

Az elfogadott stratégiai terv szerint Magyarország a rendelkezésére álló összegből legkevesebb 2 milliárd eurót fordít majd zöld programokra, valamint környezetvédelmi és éghajlati célokra, 186 millió eurót pedig a gazdálkodók tevékenységének támogatására és méltányos jövedelmük biztosítására.

Indoklásában az Európai Bizottság azt írta, a magyar terv elfogadásához az vezetett, hogy a pénzügyi támogatás igazságosabb elosztására irányuló intézkedések széles skáláját kínálja, továbbá legkevesebb 8800 fiatal gazda tevékenységének indulását kívánja támogatni, és prioritásai között szerepel mintegy 7700 már működő gazdaság korszerűsítése is.

Azt is leszögezték, hogy Magyarország

  • a vidékfejlesztési költségvetés 38 százalékát agrár-környezetvédelmi intézkedések megvalósítására,
  • Hírdetés

  • 8 százalékát az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére,
  • 5 százalékát pedig a 162 631 hektáron elterülő Natura 2000 uniós program alá tartozó területek védelmére fogja fordítani.
  • Magyarország továbbá azt is vállalta a tájékoztatás szerint, hogy 2027-re megkettőzi az ökológiai gazdálkodásra szánt terület nagyságát az ország területén.

    A január 1-jén induló új, 2023-2027 közötti időszakra szóló közös agrárpolitika (KAP) célja, hogy alakítsa és segítse a fenntartható, ellenállóképes és modern európai mezőgazdasági ágazatra való átállást. Megvalósulása a remények szerint az élelmezésbiztonság és a mezőgazdasági termelők sarokköve lesz az Európai Unióban.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »