Az EU anyagi segítsége nélkül a Naftohaz nem tudja a télére szükséges gázmennyiséget megvásárolni

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök hivatalos munkalátogatását Brüsszelben az Európai Bizottság Energia Unióért felelős alelnökével, Maros Sefcoviccsal való találkozójával kezdte.

Az Európai Bizottság sajtószolgálatának közleménye alapján Sevcovic szorgalmazta, hogy a Naftohaz és a Gazprom minél hamarabb jussanak megállapodásra, és egyeztessék az ukrán földalatti gáztározók feltöltésének feltételeit a közelgő fűtési idényre való felkészülés jegyében – írja a RIA Novosztyi.

Kirill Molcsanov politológus szavai alapján a Naftohaz már tárgyalásokat folytat ez ügyben, de a vállalatnak nincsenek meg a megfelelő anyagi forrása, hogy megvásárolja a fűtési idényre szükséges megfelelő gázmennyiséget, ha lenne, már megtette volna. „Ez az előző években úgy működött, hogy az EU hitelcsomagjából vásároltuk meg a fűtési idényre szükséges földgázt, ám ebben az évben még nem kaptunk anyagi segítséget, tehát nem tudunk egyelőre kellő módon felkészülni a télre.” – mondta a szakértő a Főváros Hangja rádióadásában.

Molcsanov úgy gondolja, hogy Hrojszman Brüsszelben éppen a téli szezonra szükséges gázmennyiség megvásárlásához szükséges anyagi forrás folyósítása érdekében készül leginkább tárgyalásokat folytatni.

„Úgy gondolom, hogy Hrojszman gázügyben fog tárgyalásokat folytatni, hogy az EU esetlegesen finanszírozza annak megvásárlását, hogy se Ukrajna, se az EU ne fagyoskodjon ezen a télen.” – tette hozzá a szakértő.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: Naftogaz, földgáz, Ukrajna, Oroszország, Európai Unió, Volodimir Hrojszman, Hrojszman-kormány, ukrán gazdaság, ukrajnai hírek, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »