Az EU-alapok „halott” éve lesz az idei?

„Halott lesz” az európai uniós pénzek lehívása szempontjából a 2016-os év – vetíti előre Eugen Teodorovici, a szociáldemokrata párti (PSD) többségű kormány európai uniós alapokért felelős minisztere, meglátása szerint ugyanis Románia visszatért a 2009–2011-es időszakba, mert kétmilliárd eurós előlegeket kapott az Európai Bizottságtól, „és ez a pénz ott áll a számlákon”.

Eugen-Teodorovici1_b

Teodorovici (képünkön) csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, több ezer ki nem fizetett számla várakozik az uniós támogatásokért felelős tárcánál, míg az új EU-s költségvetési ciklusra vonatkozó szabályzatot még nem hagyta jóvá a Számvevőszék.

„Az a helyzet, hogy ez az év halott lesz, ami az uniós alapokat illeti, a dolgok nem fognak előremozdulni, az erőfeszítésekhez nem társulnak intézkedések, amelyek hozzájárulhatnának a gazdasági növekedéshez” – vallja Teodorovici, aki szerint három prioritás van: a számlák rendezése, az új költségvetési ciklusra vonatkozó összes európai támogatás meghirdetése az idei év végéig, illetve a 2014–2020-as új rendszer elfogadása.  A volt miniszter ugyanakkor bírálta a mezőgazdaságban fennálló helyzetet. Ott ugyanis több ezer igénylő nem kapta meg a pénzét.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »