Az EU aggódik a fehérorosz tüntetők miatt- Ám 2006-ban nem aggódott értünk

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára pénteken kiadott közleményében arra szólította fel a fehérorosz hatóságokat, hogy biztosítsák a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadságát, tartózkodjanak a békés tüntetők fogva tartásától, valamint a tiltakozók bármiféle bántalmazásától.

    A strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet főtitkára szerint az országban kialakult helyzet aggodalomra ad okot.
    Kijelentette, a minszki vezetésnek haladéktalanul, teljes körűen és elkötelezetten együtt kell működnie a civil társadalommal. Azt mondta, noha Fehéroroszország nem tagja az Európa Tanácsnak, mint számos egyezmény részese, több területen is együttműködik vele. Az Európa Tanács és szakértői bizottságai készen állnak arra, hogy kapcsolatba lépjenek az illetékes hatóságokkal a szükséges reformfolyamatok támogatása érdekében – tette hozzá Buric.
    A pénteken bejelentett hivatalos végeredmény szeriont a múlt vasárnapi elnökválasztást Aljakszandr Lukasenka jelenlegi elnök nyerte a szavazatok 80,1 százalékával. Legfőbb ellenlábasa, Szvjatlana Cihanouszkaja a voksok 10,12 százalékát kapta.
    Az ellenzék kétségbe vonja a választás tisztaságát. Cihanouszkaja már korábban választási csalásra hivatkozott, és kijelentette, hogy nem fogadja el a közzétett eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének, majd nem sokkal később, hatósági nyomásra Litvániába távozott.
    Fehéroroszországban a választás óta minden nap az utcára vonulnak az emberek, tüntetéseket jelentettek Minszkből, Grodnóból, Bresztből és más városokból is. A hatóságok országszerte több ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg.

Hírdetés

Magyar Tudat

The post Az EU aggódik a fehérorosz tüntetők miatt- Ám 2006-ban nem aggódott értünk appeared first on Magyar Tudat Nemzeti Hírportál.

Related posts:Az EU – nak még mindig nem elég! Meddig terjed Magyarország tűrőképessége?                                                                                                                                                                                                                                                                              …Fico: Értelmetlenek az Európai Unió (EU) Oroszországgal szembeni szankciói Robert Fico szlovák kormányfő hétvégén értelmetlennek nevezte az Európai Unió…Az Oroszország elleni szankciók természetes és jogi személyre egyaránt vonatkoznak Az Európai Unió tagállamai hivatalosan – a korábbi terveknek megfelelően…


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »