„Az EU a békés együttműködés modellje”

Az egész világnak a javára válik egy erős Európai Unió, jelentette ki a kanadai kormányfő az Európai Parlamentben. Szerinte az EP által szerdán jóváhagyott kanadai-uniós szabad-kereskedelmi egyezmény hozzájárul ahhoz, hogy mindenki nagyobb jólétben éljen a korábbi nemzedékeknél. A megállapodás nagy része már áprilisban hatályba léphet.

Az EU-nak és Kanadának kell a nemzetközi gazdaságot vezetnie a kihívásokkal teli időkben – mondta Justin Trudeau, Strasbourgban. Az Európai Parlament szerdán hagyta jóvá az észak-amerikai ország és a közösség közti szabadkereskedelmi megállapodást.

„Ha sikeresek vagyunk a CETA más ambiciózus kereskedelmi megállapodások mintájává válhat. Ha nem akkor valószínűleg ez az utolsó ilyen. Úgyhogy ne hibázzunk, ez egy fontos pillanat mindannyiunknak” – jelentette ki a kanadai miniszterelnök.

A szerződés legtöbb rendelkezése már áprilisban hatályba léphet, igaz az még több évig eltarthat, míg a dokumentumot a tagállami parlamenteknek is ratifikálják.  Az Európai Parlament elnöke szerint a lépés közelebb hozza az Egyesült Államokat is.

„A kapcsolatok Európa és Kanada között nagyon fontosak ahhoz, hogy kikövezzék az utat az Egyesült Államok és az EU közötti jobb viszonyhoz” – mondta Antonio Tajani, az EP elnöke.

A CETA a várakozások szerint elősegítené a gazdasági növekedést és a munkahely teremtést az EU-ban és Kanadában is. Az ellenzők szerint ugyanakkor az egyezmény általános szabályozatlanságot von majd maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »