Az EU 2022-ben megnövelt költségvetésből támogatja a kulturális és kreatív ágazatokat

Az EU 2022-ben megnövelt költségvetésből támogatja a kulturális és kreatív ágazatokat

Az Európai Bizottság elfogadta a kulturális és kreatív ágazatokat érintő 2022-es munkaprogramját, mely szerint az ágazat hozzávetőleg 385 millió euróval (mintegy 131 milliárd forint) gazdálkodhat az idén – tájékoztatott az uniós bizottság csütörtökön.

Közölték, az idei vonatkozó, Kreatív Európa program költségvetése csaknem 100 millió euróval haladja meg a 2021-es források összegét. A kreatív és kulturális ágazat szereplőinek juttatott támogatások növelésekor a program a koronavírus-válságból és a globális verseny kiéleződéséből eredő kihívásokkal is számol – írták.

Emellett mobilitási programot indít, amely lehetőséget kínál a művészeknek, alkotóknak vagy a kulturális szakembereknek arra, hogy szakmai fejlődés vagy nemzetközi együttműködés céljából külföldre utazzanak, ott koprodukciókban és közös alkotási folyamatokban vegyenek részt vagy bemutassák műveiket.

Hírdetés

Az innováció további fellendítésére az EU bevezeti az úgynevezett Media Market Gateway nevű kezdeményezést az ígéretes induló vállalkozások számára. A filmfesztiválok közötti együttműködést hálózatokon keresztül fogják szorosabbá tenni.

Az uniós bizottság közleménye kiemelte: a kulturális és kreatív ágazatok a gazdaság működéséhez is jelentős mértékben hozzájárulnak, az EU teljes GDP-jének 4,2 százalékát termelik meg és az uniós munkaerő 3,7 százalékát foglalkoztatják.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »