Az ET emberi jogi biztosa a "transznemű és interszexuális menekültek" igényeinek kielégítését követeli

Az ET emberi jogi biztosa a "transznemű és interszexuális menekültek" igényeinek kielégítését követeli

Dunja Mijatovic, a strassburgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa a "homofóbia, transzfóbia és bifóbia" elleni, május 17-én esedékes világnap alkalmából (de persze nem bírta kivárni) a háborúk elől elmenekült szexuális kisebbségekhez tartozók fokozott védelmére szólított fel.

Dunja Mijatovic a pénteken kiadott közleményében hangsúlyozta: a háború elől menekülő "szexuális kisebbségekhez tartozók" "sajátos veszélyekkel néznek szembe", ezért "az európai államoknak különös figyelmet kell fordítaniuk a védelmükre".

"Európában még mindig nagyon messze vagyunk a szexuális kisebbségekhez tartozók teljes elfogadásától, akik továbbra is hátrányos megkülönböztetéssel, megbélyegzéssel, sőt erőszakkal szembesülnek. A fegyveres konfliktusok súlyosbítják sebezhetőségüket, és további visszaéléseknek teszik ki őket" – fogalmazott.

Hírdetés

Az Európa Tanács "szexuális irányultságon vagy nemi identitáson alapuló megkülönböztetés elleni küzdelemről" szóló ajánlásával összhangban az emberi jogi biztos arra szólította fel az európai államokat, hogy tanúsítsanak szolidaritást a területükön menedéket kereső valamennyi emberrel, ideértve az "LMBTI-személyeket" is. Biztosítsanak számukra védelmet és gondoskodjanak különleges igényeik kielégítéséről! – írta.

Mijatovic közölte: a civil szervezetek szerint az Ukrajnában élő, valamint az országban zajló, Oroszország indította fegyveres konfliktus elől menekülő és menedékjogot kérő "szexuális kisebbségekhez tartozók" előtt álló kihívások közé tartozik a "nemi identitásuknak megfelelő személyazonosító okmányok" hiánya. Ez – véleménye szerint – a "homofóbia és a transzfóbia kockázatát hordozza magában" a nemzetközi ellenőrzőpontok személyzete részéről, illetve a zaklatás kockázatát a tömeges elhelyezést biztosító szállásadó központokban.

A megfelelő okiratok hiánya továbbá a "transznemű és interszexuális személyek" esetében nehézségeket okozhat a hormon- és egyéb orvosi kezelés során, valamint a diszkrimináció veszélyének lehetnek kitéve az "azonos nemű párok és családok" biztonságos menedékhez és hosszú távú lakhatáshoz való hozzáférés biztosítása során – figyelmeztetett az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »