Az Északi-sarkon melegebb lesz, mint nálunk

Az Északi-sarkon melegebb lesz, mint nálunk

Az Északi-sarknál jóval melegebb lesz, mint Magyarországon – jellemezte a várható időjárást a magyar meteorológiai szolgálat.

Speciális légköri helyzet alakul ki a következő napokban: Északkelet-Európában egy masszív anticiklon épült ki, amely megfordítja az áramlást a kontinens nagy részén. A jól megszokott nyugatias áramlás helyett az anticiklon déli peremén keletről fog fújni a szél, amely Oroszországból fagyos levegőt hoz. Ugyanakkor az anticiklontól nyugatra, északnyugatra egészen az Északi-sarkig felhatol az enyhe, szubtrópusi légtömeg, hatalmas anomáliát okozva a térségben. Emiatt szombaton este Norvégia legészakibb pontjától 1000 kilométerre, a Spitzbergákon is fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet.
 

A legalacsonyabb hőmérséklet Magyarországon vasárnap hajnalban lesz. Az extrém hideg miatt vasárnapra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Továbbá az Alföld északi részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az északkeleti szelet kísérő legerősebb széllökések elérhetik, főként a Zemplén, Bodrogköz térségében meg is haladhatják a 60-65 kilométer/órát. Az erős szél a hóval borított tájakon – továbbra is főként a Dunántúl nyugati részén – hófúvásokat okoz.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »