Az észak-koreai média először méltatta az újraegyesítés gondolatát

Az észak-koreai média először méltatta az újraegyesítés gondolatát

Az észak-koreai Rodong Sinnum nevű, legnagyobb példányszámú újság az ország vezetőségét dicsérte a Dél-Koreával való tárgyalás miatt. Mint írják, Kim Dzsongun politikája kiváló az újraegyesítés szempontjából, valamint minden probléma megoldható, ha Észak és Dél együtt foglalkozik vele – emeli ki a CNN is. Ilyen „A súlyos katonai feszültség felszámolása a Koreai-félszigeten, egy békés környezet megteremtése, mely elsődleges feladat az észak-déli kapcsolatokban” – jegyzi meg az észak-koreai lap, hiszen enélkül nem lehetséges az újraegyesítés.

Ez olyan hatásos újraegyesítési politika, mely jól mutatja szerintük Észak-Korea jelentős nemzeti erejét. Nyitottnak jellemezték magukat a párbeszédre, illetve leírták azt is, hogy az egyesítésért dolgozók akadálytalanul utazhatnak Dél-Koreába. Kedden a két Korea közösen bejelentette, hogy Észak-Korea delegációt küld a Dél-Koreában rendezendő téli olimpiára, valamint folytatják a tárgyalásokat a hadakozásról is. 

Csoma Mózes Korea-szakértő szerint Phenjan enyhülő kommunikációja annak lehet a jele, hogy Szöul közbenjárásában reménykednek az északi államot sújtó gazdasági szankciók enyhítéséért.

Hírdetés

 

 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »