Az érsekújvári Fogd bástya mellé kikerültek az információs táblák is

Az érsekújvári Fogd bástya mellé kikerültek az információs táblák is

A táblák négy nyelven – szlovákul, magyarul, angolul és németül – szolgálnak információkkal Érsekújvár rövid történelméről és a Fogd bástya történetéről. Gróf Lajos történelemkutató sokat dolgozott a bástya rendbetételén, tőle tudakolom a részleteket.

Mikor kérték fel a bástya rendbetételére?

2020. júniusában Klein Ottokár polgármester tudatta velem, a város vezetősége egy projekt keretében megpróbálja megmenti érsekújvári vár emlékmaradványait. Tudta, érdeklődöm a történelem iránt, ezért megkérdezte, elvállalhatnám-e a volt Ernő-bástyán lévő Fogd bástya rendbetételét. Örömmel tettem ennek eleget és kapcsolatba léptem a város és a nyitrai műemlékhivatal szakembereivel, akik részletezték, mit szabad tenni és mit nem.

Hogy fogott a munkához? Mennyi időbe telt a rendbetétel?

Hírdetés

Nehéz munka volt földdel feltölteni a bástya szélét, megerősíteni a lejtőt, megtisztítani a területet a gyomtól, a téglákat átmenteni, fákat, kerítést tisztítani a burjánzó borostyántól. Azon a nyáron szerencsére szép volt az időjárás, jól haladt a munka. Három hónapig dolgoztam napi 3-4 órát, s lelkesített a tudat, rendbe hozhatom Érsekújvár történelmének egy piciny darabkáját. Én önkéntes munkában dolgoztam, de volt egy személy R.P. (nem engedi, hogy említsék a nevét) aki saját pénzből megszervezte a bástya szakemberek általi felújítását.

Áll a bástya, kikerültek az információs táblák

A bástya környékének rendbetételére pályázott a város, a százezer eurós projekt most van elbírálás alatt. De már most kitisztított a park a bástya alatt, tele fákkal, lombjaik alatt kellemes hűvössel. Pár hete a helyére került három információs tábla is. Kettőn Érsekújvár rövid történelme, a másikon a Fogd bástya története áll. Az információs táblák négynyelvűek.

Bíztatnék mindenkit, aki érdeklődik Érsekújvár történelme iránt, álljon meg a bástya tövében.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »