Az erdőtelepítés hasznos, de a klímaválságot nem oldja meg

Az erdőtelepítés hasznos, de a klímaválságot nem oldja meg

Jozef Pecho ismert szlovákiai klimatológus véleménye szerint a világban ugyan ma több a zöld növényzet, de életminőségünk szempontjából ez nem sokat jelent. Kifejtette azt is, hogy Szlovákiának sokkal szigorúbban kellene védenie a meglevő erdőségeit.

Az az igazság, hogy mesterséges erdőtelepítéseknek elvitathatatlan a jelentősége, de a jelenlegi klimatikus válsághelyzetet sem most, sem a közeljövőben ezzel nem lehet megoldani. Még  akkor sem, ha figyelembe vesszük az olyan nagymértékű fásításokat és azok talajra illetve a környezetre gyakorolt hatását, amelyeket Ázsiában és Afrikában végeznek.

„Számolnunk kell mindazokkal a káros anyag kibocsátásokkal, amelyek a tűzvészekből, az emberi tevékenységből, a különféle anyagok lebomlásából származnak. Az emberiség évente mintegy 50 milliárd tonna szén-dioxidot termel, ami 14 milliárd tonna szénnek felel meg” – jegyezte meg Jozef Plecho.

Természetesen a szakember nincs a fásítás ellen. A mesterséges erdőtelepítésnek helyileg van haszna, a probléma globális megoldásához azonban vajmi kevés, így vélekedett a klimatológus.

Hírdetés

Az eredeti erdők a mesterségesen telepítettektől eltérően jobb és kiegyensúlyozottabb talajnedvességet biztosítanak, jobban megkötik a nedvességet, ezért például tűzesetek alkalmával ezek az erdők kevésbé veszélyeztetettek.

„Természetesen az eredeti erdők is felgyulladhatnak, de jóval kisebb ennek az esélye, Minél kevésbé szilárd az erdők ökorendszere, annál kevesebb benne a növényzet, kevesebb növényfaj telepszik meg ott és így kevésbé ellenállók az időjárás viszontagságaival szemben” – szögezte le.

A szakember véleménye szerint a természetes őserdők Európában mindössze Lengyelországban és Fehéroroszország területén vannak és a világban is területeik egyre zsugorodnak. S mivel az újonnan telepített erdőknek nincs megfelelő stabilitásuk és ellenálló képességük, felvetődik a kérdés: mi legyen a továbbiakban? A fakitermelés teljes leállítását a világban utópiának minősíti. Valószínűleg ez ugyan segítene, hiszen az őserdők megmaradnának, de a fakitermelés megszüntetése jelenleg csak gyenge feltevés.

„Éppen ezért őrizzük meg legalább azt, amink még van” – javasolja Jozef Pecho.

(webnoviny.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »