Az erdészeknek is elegük lett a fosztogatásból

Az erdészeknek is elegük lett a fosztogatásból

Több száz erdész tiltakozott szerdán a kormányhivatal előtt a tömeges elbocsátások, az erdőirtások és az alacsony fizetések miatt.

erdesztunt_b

A tüntetők a környezetvédelmi miniszter azonnali lemondását követelték, mivel úgy vélik, a szaktárca semmit nem tesz annak érdekében, hogy megvédje az állami tulajdonban lévő erdőket – sokak szerint ez nem is áll érdekében –, emiatt az erdőirtás megállíthatatlanná vált.

Az erdészek úgy tudják, hogy a minisztérium korlátozni akarja a Romsilva tevékenységét, ez pedig legalább hétezer alkalmazott elbocsátását jelentené. Arra is felhívták a kormányhivatal figyelmét, hogy míg egy romániai erdész alig 300 eurót – azaz 1400 lejt – keres havonta, Magyarországon az állami erdészet alkalmazottja 900 eurót, Lengyelországban pedig legalább 1900 eurót visz haza.

Marian Stoicescu, az erdők védelmével foglalkozó egyesület elnöke szerint bizonyos érdekcsoportok képviselői arra törekednek, hogy bekerüljenek az országos erdőgazdálkodási hatóságok vezetőtestületeibe és visszaszorítsák a Romsilva hatáskörét. „Elegünk van abból, hogy a miniszterelnökség és a környezetvédelmi hivatal nem foglalkozik a problémáinkkal. Meg kell akadályozni, hogy ezek az érdekcsoportok rátegyék a kezüket az állami erdőkre” – fogalmazott Stoicescu.

A megmozdulás résztvevői arra is felszólították a kormányt, hogy tartsa tiszteletben az erdészeti törvény 97. cikkelyét, amely állami támogatás biztosítását írja elő a 30 hektárnál kisebb, magántulajdonban lévő erdőket felügyelőknek. Marian Stoicescu kifejtette: országszerte több mint 600 ezer erdő maradt felügyeletlenül, ebből elmondása szerint már 400 ezer hektárnyi fát vágtak ki törvénytelenül, az okozott kár pedig eléri a 36 milliárd eurót. „Az erdők több mint 50 százalékát visszaszolgáltatták, legtöbb helyen pedig elképesztő mértékű fosztogatás zajlik, napi rendszerességgel” – mondta az egyik tüntető.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »