Az építőiparban dolgozók tízezreit fenyegeti az elbocsátás veszélye

Az építőiparban dolgozók tízezreit fenyegeti az elbocsátás veszélye

A koronavírus-járvány és a vele kapcsolatos korlátozások hatásai tovább rontották az építőipar korábban sem kedvező helyzetét. Az építőipari termelés visszaesése Szlovákiában tavaly októberben csaknem 24 százalékos volt, a legrosszabb a 2009-es gazdasági válság óta, s egyúttal az Európai Unió tagországai viszonylatában is.

Az építőipar teljesítménye az elmúlt év tíz hónapja alatt 13 százalékos évközi csökkenést mutat, több mint 4 milliárd eurós nagyságrenddel, miközben az idei év kilátásai sem kedvezőek. A Szlovák Építőipari Vállalkozók Szövetségének elnöke, Pavol Kováčik a Webnoviny.sk portálnak nyilatkozva felhívta a figyelmet, hogy az ágazatban dolgozók tízezrei maradhatnak munka nélkül.

Az év elején két kedvezőtlen tényező is befolyásolta őket, egyrészt a koronavírus-válság és a parlamenti választásokat követő kormányváltás. Az új kormány hatalomra kerülésének első éve ugyanis mindig az állami megrendelések visszaesését jelentette az építőiparban.

Viszont az építőipar teljesítményének visszaesése elmondása szerint korábbra, 2018-ra és 2019-re vezethető vissza. Ennek oka a közberuházók aktivitásának csökkenése volt. Mint mondta, a hanyatlás oka nem közvetlenül a válságban keresendő. Bár nehézkesebbé vált az anyagellátás, vagy a külföldi, főleg ukrán vendégmunkások foglalkoztatása, de ezek hatása még elenyésző lenne. Sokkal rosszabb azonban a járvány másodlagos következménye, a gazdasági válság.

Ez sokkal negatívabban érinti a nagy építőipari vállalatokat, melyeknek elapadtak a komoly megrendeléseik. A leginkább érintettek a közlekedési építőipari cégek, melyek 30 százalékos évközi visszaesést könyvelnek el, s az ilyen kieséseket nem lehet belső tartalékokkal pótolni. Ebből adódóan itt minden bizonnyal elbocsátások várhatók.

Hírdetés

Hogy ez számadatok tekintetében mit jelent, arra is kitért. 2019-ben 177 ezer ember dolgozott az építőiparban. A 25 százalékos termelésvisszaesés a 3-6 hónap alatt az ennek megfelelő foglalkoztatási hatással járt, tehát közel 40 ezer munkahely elvesztésével számolhatnak, s további 80 ezer munkahely kerül veszélybe.

Néhány cég ugyan részesült a támogatási programból, viszont véleményük szerint az építőipar számára a kormány részéről a legnagyobb segítséget az állami közmegrendelések fokozott támogatása jelentheti.

Ezért az államtól azt várják, hogy kapjanak állami megrendeléseket, hiszen az uniós alapokban erre elegendő forrás van, de azok kihasználatlanok maradnak a kellő előkészítés és az építési engedélyek hiánya miatt. Az állami építőipari megrendeléseken keresztül befektetni a gazdaság fellendítésébe a leghatékonyabb gazdaságélénkítő beruházásnak számít, ami sokszorosan megtérül, hangsúlyozta.

Ehhez megfelelő teret nyújt a kormányprogramban szereplő célkitűzések teljesítése, az új építési törvény elfogadása és a lakásépítés reális feltételeinek megteremtése. Az európai megújulási terv az építőipar számára is új követelményeket jelent, melyeknek a Szlovák Építőipari Vállalkozók Szövetsége is meg kíván felelni. Ezek közé tartozik az új technológiák alkalmazása, a dolgozók szakmai színvonalának emelése, továbbképzése és nem utolsósorban az építőipar digitalizációja, zárta helyzetelemzését Pavol Kováčik.

(Felvidék.ma/Webnoviny.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »