Az építkezési bírságok sokszoros növelésére készül a kormány

Az építkezési bírságok sokszoros növelésére készül a kormány

Az építkezési engedélyekre és városrendezési tervekre vonatkozó jogszabály szigorítását kezdeményezte a kormány, amelynek tervezete szerint az építkezések kapcsán elkövetett kihágásokért a mostanihoz képest akár ötvenszer nagyobb bírságot is ki lehet róni. 

constructii_b

A Profit.ro hírportál által bemutatott dokumentum egy már 1991 óta változatlan formában hatályban lévő törvényt módosítana, és a kivitelezőre, valamint az önkormányzatokra, illetve polgármesteri hivatalokra kiróható szankciók mértékét is növelné. Az összeállításban konkrétumok is szerepelnek, így például abban az esetben, ha a beruházó, illetve a kivitelező engedély nélkül végez el bizonyos munkálatokat, vagy mond le egyes projektrészekről, a minimális bírságot a jelenlegi 1000 lejről 20 ezer lejre növelik, a büntetés maximális értékét ezzel szemben 100 ezerről 50 ezer lejre mérséklik.

Jóval nagyobb szankciót kellene fizetni abban az esetben, ha a vállalkozó nem engedélyezi, hogy a hatóságok ellenőrizzék a helyszínt, vagy nem mutat be minden kért iratot: a bírság a mostani 3–10 ezer lejről 50–100 ezer lejre növekszik.

Amennyiben a terület- és városrendezéshez szükséges iratcsomót a jogszabályban nem feltüntetett tisztségű személy engedélyezi, a mostani 1000–9000 lejhez képest 10–25 ezer lejes bírság róható ki. Ötvenezer lejes büntetést kell fizetni, ha az önkormányzat hibás adatokat tartalmazó dokumentációt engedélyez, a bírság jelenleg 1000 és 9000 lej között változik.

Amennyiben a polgármesteri hivatal engedély nélkül felépített ingatlanok közművesítését hagyja jóvá, 10 és 50 ezer lej közötti büntetést kell fizetnie, míg abban az esetben, ha a kivitelezést nem fejezik be a megadott határidőig, 10 és 100 ezer lej közötti bírságot rónak ki a mostani 3–10 ezer lejhez képest. Ezenkívül megkétszereznék a most 1000 lejes bírságot, amit akkor rónak ki, ha a beruházó nem közli időben az építkezés elkezdésének dátumát.

A tervezetben az is szerepel, hogy az engedélyt kibocsátó intézményekhez elektronikus formában is el kell juttatni a dokumentációkat, a jóváhagyást pedig elektronikusan is alá kell írni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »