Az epekő tünetei

Az epekő tünetei

Az epekövesség gyakoribb probléma, mint gondolnánk – a kövek gyulladást és fájdalmat okozhatnak, méretük lehet rizsszemnyi, de akár golflabdányi is. A nőknél gyakrabban alakulnak ki, mivel az ösztrogén és a progeszteron elősegíti a kövesedést. Az alábbi tünetek esetén gyanakodhatunk arra, hogy nekünk is ilyen gondunk van.

Akár egyszeri, akár a krónikus a fájdalmunk, ha a recept nélkül kapható tabletták nem segítenek, akkor esélyes, hogy az epénkkel van gond. Kísérőtünet lehet a puffadás, a fokozott gázképződés és bélmozgás is – írja a Házipatika.com.

Ha a bőrünk és a szemünk fehérje besárgul, illetve a vizeletünk sötétebb, a székletünk pedig világosabb lesz, akkor ez nemcsak a máj, hanem az epe betegségére is utalhat.

Hírdetés

Sokan keverik össze az epekövességet egy komolyabb gyomorrontással, gyomorégéssel, refluxszal, sőt akár egy megerőltetőbb edzés utáni hasi izomlázzal is. Ha viszont evés után szinte mindig hányingerünk van, és esetleg hányunk is, akkor ez epegondot jelezhet. Tény, hogy a gyomorfájdalom gyakoribb tünet, mint a hányinger, de más tünetekkel együtt tapasztalva már gyanakvásra adhat okot.

Ha valakinek begyullad a hasnyálmirigye, érdemes lehet ellenőriztetnie az epéjét is, mivel a két szerv közel van egymáshoz, és megeshet, hogy éppen az epekő okozza a gyulladást. A hasnyálmirigy-gyulladás tünete lehet a hasi fájdalom, a hányinger és a hányás, akárcsak a felgyorsult pulzus és a láz.

Ezek inkább az epekő velejárói, mint tünetek. A túlsúly, de a hirtelen fogyás is okozhat epekövesedést – a gyomorbypass-műtéten átesett páciensek között például kifejezetten gyakorinak számít, de a jelentős súlyfelesleggel küzdőknél is sokszor alakul ki epekő.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »