Az EP megfosztotta mentelmi joguktól a katalán szakadár vezetőket

Az Európai Parlament képviselői a keddi plenáris ülésükön megszavazták három katalán szakadár politikai vezető, köztük Carles Puigdemont volt katalán elnök mentelmi jogának megvonását.

A plénum 400 tagja a mentelmi jog megvonása mellet döntött, míg 248-an ellene szavaztak. A döntés a volt katalán egészségügyi, illetve az oktatási minisztert, Toni Comint és Clara Ponsatit is érinti.

Az EP határozata elősegítheti kiadatásukat a spanyol hatóságoknak: Puigdemont és társai 2017 óta Belgiumban tartózkodnak, miután hazájukban az alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi népszavazás miatt büntetőeljárás indult ellenük lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával. A spanyol legfelsőbb bíróság ugyanabban az évben a politikusok kiadatását kezdeményezte, azonban a belga törvényszék tavaly januárban felfüggesztette ellenük folyó eljárást, mivel az Európai Unió Bírósága előzőlegesen úgy döntött, hogy a 2019-es EP-választáson mandátumot szerzett politikusok mentelmi joga a megválasztásuk pillanatától érvényes, felfüggesztését pedig hivatalosan kérelmezni kell a képviselőtestületnél.

Hírdetés

Az uniós parlament a szavazást megelőzően kiadott közleményében felhívta a figyelmet, hogy a spanyol ügyészség a katalán vezetők EP-mandátumainak megszerzése elött emelt vádat ellenük, továbbá hangsúlyozta, hogy az ilyen eljárások tagállami hatáskörbe tartoznak.

A katalán politikusok bejelentették, hogy nem adják fel a harcot, és ügyüket ismét az uniós bíróság elé viszik.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »