Az EP elvetette a páneurópai listákra vonatkozó javaslatot

Az EP elvetette a páneurópai listákra vonatkozó javaslatot

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén nem fogadta el azt a javaslatot, hogy a 2019-ben esedékes EP-választásokon a 73 brit mandátum felszabadulásával 27 képviselőt uniós választókerület kialakításával, páneurópai listák alapján válasszanak meg.

Az EP elfogadta szerdán, hogy a Brexitet követően 751-ről 705-re csökkenjen a képviselők száma.

Az uniós parlament sajtószolgálata úgy tájékoztatott, hogy az elfogadott szöveg szerint a Brexitet követően a 73 brit mandátumból 46 tartalékba kerülne egy esetleges EU bővítés esetére. A maradék huszonhét képviselői helyet 14 tagállam között osztanák szét.

Az állásfoglalás kiemeli, hogy a változásokra csak akkor van szükség, ha az Egyesült Királyság valóban kilép az EU-ból.

Hírdetés

A tájékoztatás szerint az egyenlőtlenségek kiegyenlítése érdekében Franciaország és Spanyolország 5-5, Olaszország és Hollandia 3-3, Írország 2, valamint Lengyelország, Románia, Svédország, Ausztria, Dánia, Szlovákia, Horvátország, Finnország és Észtország 1-1 további mandátumot kapna. A többi uniós tagállam, köztük Magyarország mandátumainak száma nem változna a jelenlegihez képest.

A képviselők ugyanakkor leszavazták az EP alkotmányügyi bizottsága javaslatát, hogy a képviselők egy része egyetlen közös európai választókerületből jusson be az uniós parlamentbe. A javaslat szerint az új uniós választási jogszabály elfogadása esetén a Brexittel felszabaduló 73 helyből fennmaradó 46 esetében 27 EP-képviselőt egy uniós választókerület kialakításával, páneurópai listák alapján választanának meg. Az e listákról megválasztott európai parlamenti képviselők számának meg kell egyeznie az uniós országok számával (amely Nagy-Britannia kiválása után 27 lesz, amíg nem csatlakozik újabb tagállam). Az így szerzett mandátumokat olyan képviselőknek adnák, akik magát “az Európai Uniót képviselik”.

MTI

Nyitókép: atv.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »