Az EP alelnöke szerint Európa zsidó közösségek nélkül nem lenne többé Európa

Európának élhetőbb otthonná kell válnia zsidó polgárai számára, hiszen Európa zsidó közösségek nélkül nem lenne többé Európa – mondta kedden Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) olasz alelnöke a zsidóság európai helyzetéről, az antiszemitizmusról, valamint az európai zsidó közösségek jövőbeni kilátásairól tartott parlamenti konferencián.

Antonio Tajani az EP vallásközi párbeszédért felelős tagjaként beszédében elmondta, hogy a zsidó hírügynökség adatai szerint mintegy tízezer zsidó költözött Izraelbe 2015-ben, köztük csak Franciaországból nyolcezer.

“Sajnálatos módon ez az Európában tapasztalható gyűlöletes hangulatnak tulajdonítható” – fogalmazott. Ennek eredményeképpen az 1991-ben számlált kétmillióhoz képest 2010-ben már csak egymillió négyszázezer zsidó élt Európában – mondta Tajani.

“Ezért Európa valamennyi intézményének, tagállamának és polgárának el kell utasítania az antiszemitizmust. Az ellenszer nem más, mint az emlékezés és a jövőbe tekintés” – húzta alá az alelnök.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke kijelentette, hogy nem elég világos politikai nyilatkozatokat tenni, hanem a lehető legsürgősebben hatékony lépésekre van szükség olyan időszakban, amikor minden ötödik zsidót szóbeli vagy fizikai agresszió ér, s ezek a cselekmények egyre gyakoribbá válnak.

“Néhányan közülünk még mindig nem értették meg, hogy mi tesz minket európaivá. Nem a vérünk és nem a vallásunk, hanem a legalapvetőbb értékeinkhez, a toleranciához, az egymás iránti tisztelethez és a szabadsághoz való erős ragaszkodásunk” – hangsúlyozta az elnök.

Rovatok: KülföldTelepülés: Európai UnióCímkék: Európai Parlament, Európai Unió, zsidók, Európa, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »