Az enyingi cigány bűnözőklán ismét reflektorfényben

Információink szerint a rendőrség megtalálta és őrizetbe vette Rafael Istvánt, aki ellen két társával együtt elfogató parancsot adtak ki vasárnap a siófoki Petőfi sétányon történt tömegverekedés után. Szemtanúk szerint vasárnapra virradóan az enyingi banda egy 15-20 fős csoportja jelent meg a sétányon egy közkedvelt szórakozóhelyen. Minden előzmény nélkül rátámadtak békésen szórakozó sportolókra. A Siófoki Rendőrkapitányság Kolompár Csaba, Rafael István és Rafael Andor ellen elfogató parancsot adott ki. Bár részleteket egyelőre nem hajlandóak közölni, értesülésünket támasztja alá, hogy Rafael István eltűnt a police.hu felhívásából.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

A sétányon történtek kapcsán hétfőn küldtük el kérdéseinket a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságnak, amikre máig nem kaptunk választ. Telefonos megkeresésünkre most annyit mondtak, meg tudják erősíteni, hogy Rafael Istvánt törölték a körözésről szóló felhívásból, de hogy miért, azt a nyomozás érdekeire hivatkozva nem mondják meg.

Mint arról elsőként beszámoltunk, a vasárnap hajnalban történt siófoki csoportos garázdaság néven nevezett gyanúsítottjai, akik ellen az elfogató parancsot is kiadták, érintettek a veszprémi balhéban is, ami Marian Cozma veszprémi kézilabdázó brutális kivégzésével végződött, Kolompár Csabát mint tizennegyed rendű vádlottat ítélték el köznyugalmat súlyosan megzavaró, nyilvános rendezvényen elkövetett csoportos garázdaság miatt. Rafael Andor a Cozma perben hetedrendűként elítélt Rafael István öccse, s bár személyesen nem volt ott a veszprémi Patrióta Lokálban, nem elhanyagolható, hogy az egész enyingi társaság azért verődött össze azon az éjszakán, mert egy őt ért sérelmet akart megtorolni.

Mindkét férfi jelen volt Marian Cozma halála előtt egy évvel, a siófoki Petőfi sétányon tartott erődemonstráción, ahol több száz szitkozódó roma vonult végig, megfélemlítve a vendéglősöket. Szintén mind a ketten jelen voltak egy héttel a veszprémi gyilkosság után az enyingi benzinkúton, ahol üvegekkel egy tankolni érkező járművet dobáltak meg.

A siófoki csoportos garázdaság harmadik szereplője, Rafael István csak névrokona az enyingieknek, ő tápiószentmártoni lakos, viszont kapcsolatban állhat a bandával.

Az enyingi klánról még 2009-ben a HVG közölt egy feltáró riportot. Ebben rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írták, hogy Rafaelék a 2000-es évek elején erősödtek meg Fejér megyében és próbálnak terjeszkedni a Balaton partján is, erőszakos fellépéseik mögött üzleti ügyeik állnak, többek közt szórakozóhelyek támadása, védelmi pénzek szedése és lányok futtatása. A riport arra is kitért, hogy az enyingiek szűkebb központi magja körülbelül 15 fős, de rokoni, ismerősi körből akár 150-200 főt is gyorsan mozgósítanak. Más, a klánról szóló összeállításokból kiderül, hogy az első számú vezető a vajda, Rafael János, illetve annak fia, ifjabb Rafael János, akit távolléte, például börtönbüntetés ideje alatt Rafael István helyettesít. Rafael István vezetői szerepe, többiekre gyakorolt hatása egyébként a Cozma gyilkosság ügyében lefolytatott büntetőperben, a tárgyalóteremben is kirajzolódott. Az ő öccse az a Rafael Andor aki ellen a hétvégi balhé miatt jelenleg is elfogató parancs van érvényben.

Megtudtuk, éppen a múlt hétvégén élesítették a Petőfi sétány új, védelmi rendszerét. Hetekkel ezelőtt önkormányzati rendeletben döntöttek arról, hogy az egész sétányt rendezvénytérré nyilvánítják és lezárják. A területre szombaton már csak a három beléptető kapunk keresztül lehetett bejutni és persze ki is. Mindegyik kapu kamerával felszerelt, ezen kívül a sétány több pontján további kamerákat is felszereltek. A sétány biztonságáért a feladatra szerződtetett érdi biztonsági cég felel. Információink szerint azért nem fajult el jobban a banda támadása, mert a biztonsági személyzet a kamerák képén a kialakult incidenst azonnal észlelte és időben közbelépett.

Felmerül viszont a kérdés, hogy egy zárt rendezvénytérben, ahol csak áteresztő kapukon lehet be- és kijutni, hogy sikerült az elkövetőknek elmenekülniük. Ugyan csak jogosnak tűnő kérdés, annak tükrében, hogy a szemtanúk több fős támadó társaságról beszélnek, miért csak három ember körözését rendelte el a rendőrség, a kamerák felvételein ugyanis minden résztvevő szerepelhet.

Megkérdeztük mindezt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságtól is, azt mondták megkeresésünkre 15 napon belül írásban válaszolnak. Szerettünk volna néhány kérdést feltenni a szóban forgó biztonsági cég, a Perfekt Hungária Security 2002 Kft. vezetőinek is, honlapjuk nincs, a cégadatbázisokba történő rákeresés után egy székhely címet és egy vezetékes telefonszámot találtunk, amit ez idáig nem vett fel senki. Megkerestük Siófok polgármesterét, aki mellesleg a város korábbi rendőrkapitánya. Arra lennénk kíváncsiak, ő mennyire van tisztában az enyingi banda rendszeres siófoki akcióival, illetve lát-e bármilyen megoldási lehetőséget a további lehetséges incidensek elkerülésére, a siófokiak és a Siófokon pihenők, szórakozók biztonsága szavatolására, de e-mailünkre még nem érkezett válasz.

Pestisrácok.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »