Az environmentális oktatásra 155.000 eurót ad a környezetvédelmi tárca

Az environmentális oktatásra 155.000 eurót ad a környezetvédelmi tárca

POZSONY. A Zöld Művelődési Alapból közel 155.000 eurót kaphatnak az environmentális neveléssel, oktatással és felvilágosítással foglalkozó civil szervezetek. A projekt a környezetvédelmi tárca és a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség kezdeményezéséből jött létre – tájékoztatott pozsonyi sajtótájékoztatóján Sólymos László, a Most-Híd környezetvédelmi minisztere.

A civil szervezetek projektjeikre 2017 októbere óta igényelhettek támogatást. Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár elmondta:  összesen 28 projektet támogatnak, amelyek közül 17 regionális, 11 pedig országos jellegű. Például az elektromos hulladék újrahasznosításával,  valamint az alapiskolák és óvodások oktatási kertjeinek építésével és az építkezésekkel kapcsolatos ún. keringő gazdaságot és ökoinnovációkat támogatják – tájékoztat a TASR hírügynökség.  

"Örömmel tölt el az, hogy a zöld oktatás iránt folyamatosan növekvő érdeklődés mutatkozik. Erről tanúskodik az a tény is, hogy 44 projektet továbbítottak hozzánk, amelyek összértéke több mint 300.000 euró, s azok közül 40 eleget tett az adminisztratív követelményeknek. A zsűri kiválasztotta azt a 28-at, amelyek támogatásban részesülnek“ – jegyezte meg Sólymos. Nagyra értékelte, hogy a projektek nívósak voltak, ezért a környezetvédelmi tárca saját forrásaiból további 25.000 euróval támogatja azokat.

A miniszter ezen alapot a magán-, az állami és a nem nyereségorientált ágazat összekapcsolódásának nevezte, amely ambíciója időben nem korlátozott s azt a politikai változások sem befolyásolhatják. A pénzeszközöket a magántársaságokon kívül egy magánszemély és a környezetvédelmi tárca tette be az alapba.

A támogatott szervezeteknek 2019 áprilisáig kell megvalósítaniuk a projektjeiket, illetve elszámolniuk az azokkal kapcsolatos költségeiket. "Elsősorban a kisebb nonprofit szervezeteket támogatjuk, amelyek esetében problémát jelenthetne a nagyszabású uniós strukturális alapok, illetve a környezetvédelmi alap támogatására pályázni. Szlovákia egész területét be akartuk fedni" – mondta Kurilla.

Az alap támogatását igénylőknek többféle kritériumot kellett teljesíteniük, melyek közé tartozik az 5 százalékos társfinanszírozás is. A regionális jelentőségű projektek esetében a támogatás legfeljebb 5000, míg az országos jelentőségűek esetében legfeljebb 10.000 euró lehetett.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »