Az ENSZ új szankciókat szavazott meg Észak-Korea ellen

Az ENSZ új szankciókat szavazott meg Észak-Korea ellen

Újabb szankciókat szavazott meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken Észak-Koreával szemben. A 15 tagú Biztonsági Tanács (BT) egyhangúlag, Kína egyetértésével szavazta meg a Washington által javasolt új büntetőintézkedéseket.

Hírdetés

A szankciók értelmében 90 százalékkal csökkenteni kell a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Észak-Koreába irányuló exportját. Az előbbi mennyiségét az elfogadott határozat évi négymillió hordóban, a finomított termékekét pedig évi ötszázezer hordóban határozza meg. A határozat felhívja az észak-koreai vendégmunkásokat foglalkoztató országokat, hogy tizenkét hónapon belül küldjék haza az összes vendégmunkást. A cél: ezzel is megfosztani a phenjani rezsimet a vendégmunkások által hazaküldött pénztől.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a voksolás után azt nyilatkozta: az újabb határozat „egyértelmű üzenet Phenjannak, hogy minden további ellenszegülését további szankciók sora és elszigetelődés követi majd”.

A szankciókat nukleáris és rakétaprogramja miatt hozták Észak-Korea ellen, immár sokadszor. Washington 2008 óta folyamatosan szankciókkal próbál nyomást gyakorolni Phenjanra, mindeddig eredménytelenül. Az Egyesült Államokat, Japánt és Dél-Koreát rendszeresen fenyegető ázsiai kommunista ország november végén újabb sikeres ballisztikusrakéta-kísérletet hajtott végre olyan rakétával, amely állítása szerint képes elérni az Egyesült Államok bármely pontját. Elemzők az újabb szankcióktól azt várják, hogy döntő hatásuk lesz az észak-koreai gazdaságra, és így sikerülhet meghátrálásra késztetni Kim Dzsongun észak-koreai diktátort. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »