Az ENSZ szíriai koordinátora sürgette a Biztonsági Tanácsot a tűzszünet ügyében

Az ENSZ szíriai koordinátora sürgette a Biztonsági Tanácsot a tűzszünet ügyében

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának be kell látnia, hogy tűzszünetre van szükség az ostromlott Kelet-Gútában – jelentette ki Panos Moumtzis, az ENSZ Humanitárius Ügyek Hivatalának (OCHA) szíriai koordinátora.

„Ha a Kelet-Gútából az elmúlt 72 órában érkezett képek nem győzik meg a Tanács tagállamait a tűzszünet szükségességéről, akkor őszintén nem tudjuk, hogy mi az, ami meggyőzné őket” – mondta Moumtzis. „Olyan, mintha senki sem hallgatna meg minket, nincsen reagálás, nincs sem politikai erő, sem képesség arra, hogy megállítsák a civileket érintő szélsőséges offenzívát” – közölte az OCHA szíriai koordinátora a Reuters hírügynökséggel. Moumtzis elmondása szerint szeretnének segíteni, de a szíriai kormány nem ad engedélyt a segélykonvojoknak.

http://mno.hu/

Csütörtökön az ENSZ New York-i székhelyével szemben különböző segélyszervezetek a Három óriásplakát Ebbing határában című film ötletét felhasználva három óriásplakátot köröztettek, amelyeken a Biztonsági Tanács általuk vélt tétlenségét bírálták a szíriai eseményeket illetően. A transzparenseken megjelenő feliratok a következő üzenetté álltak össze: „500 000 halott Szíriában, és még mindig semmi cselekvés? Hogy lehetséges ez, Biztonsági Tanács?” Az üzenetet egy hashtag követte, #SaveGhouta (Mentsék meg Gútát) felirattal.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) „megdöbbenését” fejezte ki a kelet-gútai „erőszak mértéke” miatt. Robert Mardini, az ICRC közel-keleti igazgatója Bejrútban újságíróknak nyilatkozva elmondta: egy élelmiszerekkel, gyógyszerekkel és egészségügyi felszerelésekkel teli konvojuk várakozik arra, hogy bejusson a térségbe. Bár az ICRC több napja kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal, nem kapott zöld jelzést a segélyszállítmányok bejuttatására vonatkozóan – mondta Mardini.

http://mno.hu/

António Guterres ENSZ-főtitkár is „valamennyi harci cselekmény azonnali felfüggesztésére” szólított fel Kelet-Gútát illetően szerdán. „Tragédia zajlik a szemünk előtt, és nem hagyhatjuk, hogy ezek a szörnyű dolgok folytatódjanak” – mondta Guterres. Az ENSZ-főtitkár üdvözölte, hogy Svédország és Kuvait BT-határozattervezet megfogalmazásán dolgozik, amely 30 napos tűzszünetet írna elő Kelet-Gútában. A tervezett tűzszünet hatályba lépése után 48 órával indulnának meg a humanitárius segélyszállítmányok a térségbe.

Oroszország kész fontolóra venni az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát a 30 napos tűzszünetről Szíriában, mindazonáltal a tűzszünet nem vonatkozhat a terrorista szervezetekre – hangsúlyozta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön Belgrádban a Szputnyik orosz hírügynökség balkáni irodájának beszámolója szerint.

http://mno.hu/

Korábban Angela Merkel német kancellár felszólította az Európai Uniót: gyakoroljon nagyobb nyomást Oroszországra és Iránra annak érdekében, hogy véget érjen az erőszak Szíriában. „A rezsim nem terroristák, hanem saját lakosai ellen harcol, gyerekeket gyilkol meg, kórházakat rombol le, ez egy elítélendő mészárlás” – jelentette ki csütörtökön a német szövetségi parlamentben (Bundestag). „Maga Bassár el-Aszad elnök mellett Iránnak és Oroszországnak nagy felelőssége van ebben, mivel mindketten támogatják a szíriai kormányerőket” – mondta. „Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy véget vessünk ennek a mészárlásnak” – zárta beszédét.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű emigráns aktivista szervezet legfrissebb összesítése szerint legalább 403 civil, köztük 95 gyerek és 60 nő vesztette életét, és csaknem 2000 ember sebesült meg azóta, hogy a szíriai erők és szövetségeseik a múlt vasárnap óta ismét fokozták támadásaikat Kelet-Gúta ellen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »