Az ENSZ szakértői vizsgálják az állítólagos szíriai klórgáztámadásokat

Az ENSZ szakértői vizsgálják az állítólagos szíriai klórgáztámadásokat

GENF. Az ENSZ háborús bűncselekményekben illetékes szakértői vizsgálják azokat a jelentéseket, amelyek szerint nemzetközi egyezmények által tiltott, klórgázzal töltött bombákat vetettek be civilek ellen Szíriában az idlíbi Szarakib és a kelet-gútai Dúma településeken – közölte kedden Genfben Paulo Pinheiro, a Szíriával foglalkozó független ENSZ-vizsgálóbizottság elnöke.

Az ellenzéki fegyveres csoportok kezén lévő, Damaszkusz melletti Kelet-Gúta ostromai "kimerítik a polgári lakosság válogatás nélküli bombázásának és szándékos kiéheztetésének a nemzetközi bűntényét" – fogalmazott Pinheiro.   

A világszervezet vizsgálóbizottságának elnöke közleményében hangsúlyozta: az utóbbi 48 órában legalább három lebombázott kórházról szóló jelentések nevetség tárgyává teszik az úgynevezett feszültségmentesítési (deeszkalációs) övezeteket.   

Az ENSZ a nap folyamán azonnali, legalább egy hónapos humanitárius tűzszünetre szólította fel a feleket. A világszervezet hét térséget sorolt fel, amelyekben a betegek és a sebesültek evakuálásához illetve segélyszállítmányok célba juttatásához fegyvernyugvásra lenne szükség. Az érintett régiók között szerepel az észak-szíriai kurdok uralta Afrín is, ahol a török hadsereg hadműveletet folytat a kurd milíciák ellen.   

Panos Moumtzis, az ENSZ szíriai humanitárius koordinátora felháborítónak nevezve a helyzetet közölte: az utóbbi két hónapban egyetlen segélyszállító konvojt sem tudtak elindítani. "Félreértés, hogy a feszültségmentesítési övezetek stabilitást és békét hoztak volna (…) inkább a helyzet komoly elmérgesedésének térségei" – emelte ki Moumtzis.   

A világszervezet más tisztségviselői is megjegyezték, hogy Kelet-Gútába november óta nem érkezett segélyszállítmány, miközben a felek harcai és a kölcsönös megtorló ágyúzások számtalan életet és sebesülést követelnek a polgári lakosság soraiban.   

Az effajta fegyvernyugvási zónák létrehozásában tavaly állapodott meg Törökország, Oroszország és Irán. A Fehérsisakosok néven ismert mentőszervezet és a kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) a minap arról számolt be, hogy a szíriai kormányerők klórgázt vetettek be január 22-én hajnalban a felkelőcsoportok kezén lévő, Damaszkuszhoz közeli Dúma város bombázásakor, és a támadás következtében legalább 13 civil légzéskárosodást szenvedett.   

Az OSDH közben arról adott hírt kedden, hogy a reggeli órákban a damaszkuszi rezsim légiereje legalább öt települést bombázott Kelet-Gútában. Az OSDH legfrissebb értesülései szerint a légicsapások legkevesebb 47 civil életét követelték, és tíz gyerek is van a halottak között. Halíl Ajbúr helyi tisztségviselő viszont 53 halottról számolt be.   

Az OSDH szerint a kormányerők által ostromgyűrűbe zárt Kelet-Gútában a harci cselekmények újabb kiéleződése óta ez volt a legtöbb halálos áldozatot követelő nap. A civil szervezet szerint a keddi halálos áldozatok száma még tovább emelkedhet, mivel többen a lebombázott épületek romjai alatt rekedtek.

Az OSDH korábbi keddi beszámolója legalább 25 halottról szólt, miközben helyi aktivisták 19 halottról és többtucatnyi sebesültről számoltak be.   

Időközben a felkelők Damaszkusz és elővárosai ágyúzásával feleltek, megölve Bab Túmában három embert, s megsebesítve 13 másikat egyéb térségekben. Az OSDH szerint a légi támadások csak hétfőn 30 halálos áldozatot követeltek.   

Kelet-Gúta teljesen a kormányerők ostromzárában van. Az ENSZ becslései szerint mintegy 400 ezren élnek ott. A blokád miatt súlyos az élelmiszerhiány, és hiányos az orvosi ellátás is. A tűzszünet életbe léptetésére tett kísérletek mind kudarcot vallottak, s az utóbbi hónapokban ismételten elszabadult az erőszak a térségben.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »