Az ENSZ szakértői vizsgálják az állítólagos szíriai klórgáztámadásokat

Az ENSZ háborús bűncselekményekben illetékes szakértői vizsgálják azokat a jelentéseket, amelyek szerint nemzetközi egyezmények által tiltott, klórgázzal töltött bombákat vetettek be civilek ellen Szíriában az idlíbi Szarakib és a kelet-gútai Dúma településeken – közölte kedden Genfben Paulo Pinheiro, a Szíriával foglalkozó független ENSZ-vizsgálóbizottság elnöke.

Az ellenzéki fegyveres csoportok kezén lévő, Damaszkusz melletti Kelet-Gúta ostromai „kimerítik a polgári lakosság válogatás nélküli bombázásának és szándékos kiéheztetésének a nemzetközi bűntényét” – fogalmazott Pinheiro.

A világszervezet vizsgálóbizottságának elnöke közleményében hangsúlyozta: az utóbbi 48 órában legalább három lebombázott kórházról szóló jelentések nevetség tárgyává teszik az úgynevezett feszültségmentesítési (deeszkalációs) övezeteket.

Hírdetés

Az effajta fegyvernyugvási zónák létrehozásában tavaly állapodott meg Törökország, Oroszország és Irán. A Fehérsisakosok néven ismert mentőszervezet és a kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) a minap arról számolt be, hogy a szíriai kormányerők klórgázt vetettek be január 22-én hajnalban a felkelőcsoportok kezén lévő, Damaszkuszhoz közeli Dúma város bombázásakor, és a támadás következtében legalább 13 civil légzéskárosodást szenvedett.

Kelet-Gúta teljesen a kormányerők ostromzárában van. Az ENSZ becslései szerint mintegy 400 ezren élnek ott. A blokád miatt súlyos az élelmiszerhiány, és hiányos az orvosi ellátás is. A tűzszünet életbe léptetésére tett kísérletek mind kudarcot vallottak, s az utóbbi hónapokban ismételten elszabadult az erőszak a térségben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »