Az ENSZ-főtitkár Ján Kubiš szlovák diplomatát nevezte ki új líbiai különmegbízottjának

Az ENSZ-főtitkár Ján Kubiš szlovák diplomatát nevezte ki új líbiai különmegbízottjának

António Guterres ENSZ-főtitkár Ján Kubiš szlovák diplomatát nevezte ki a világszervezet új líbiai különmegbízottjának – közölte hétfőn szóvivője, Stéphane Dujarric.

A szlovák diplomata a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemén (MGIMO) végezte tanulmányait. 2006 és 2009 között Szlovákia külügyminisztere volt, 2012-től pedig az ENSZ afganisztáni, illetve később iraki misszióját vezette.

Hírdetés

António Guterresnek az utóbbi hónapokban nagy gondot jelentett betölteni az ENSZ líbiai különmegbízottjának tisztségét. Eddigi favoritja a pozícióra Nikolaj Mladenov, az ENSZ közel-keleti békefolyamatért felelős különleges koordinátora volt, aki röviddel tervezett kinevezése előtt váratlanul visszautasította ezt.

Az ENSZ berkeiben Mladenov Haszán Szalamé volt líbiai különmegbízott biztos utódjaként számított. Szalamé tavaly márciusban nyújtotta be lemondását a magas stresszre és egészségügyi állapotára hivatkozva. Azóta Stephanie Williams látja el a tisztséget ügyvivő jelleggel.

Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően az észak-afrikai ország káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt. Néhány éve kettős hatalom létezik, a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »