Az ENSZ felszólította tagországait, hogy ne büntessék a Földközi-tengeren betolakodókat csempésző "civileket"

Az ENSZ felszólította tagországait, hogy ne büntessék a Földközi-tengeren betolakodókat csempésző "civileket"

Az ENSZ felszólította csütörtökön tagországait, hogy ne büntessék azokat a "humanitárius szervezeteket", amelyek hajóval "mentik" a Földközi-tengeren veszélybe került migránsokat.

Filippo Grandi (a profi MTI szerint Antonio Grandi – a szerk), az ENSZ menekültügyi főbiztosa, és Antonio Vitorino, a Nemzetközi Migrációs Szervezet főigazgatója közös közleményében kiemelte, hogy e civilszervezeteknek rendkívül fontos szerepük van.

„Nem szabadna büntetni őket azért, mert életet mentenek a tengeren” – írták, utalva arra, hogy az olasz kormány Matteo Salvini belügyminiszter kezdeményezésére lezárta kikötőit e civilszervezetek előtt, mert az embercsempészek tettestársainak tekinti őket. (Arról már mindenki hallgat, hogy néhány nap időhúzás után rendre engedik partra szállni a hódítókat – a szerk.)

Grandi és Vitorino azt is követeli, hogy semelyik ország hatóságai ne küldjék vissza Líbiába azokat a teherhajókat, amelyek "migránsokat mentenek ki a tengerből", kötelezve őket arra, hogy tegyék partra ezeket az embereket az észak-afrikai országban.

„A líbiai hatóságoknak megadott minden segítség és a rájuk ruházott minden felelősség legyen alárendelve annak a feltételnek, hogy e hatóságok senkit nem tartóztatnak le önkényesen, és hogy tiszteletben tartják emberi jogaikat” – írták.

Az ENSZ-tisztségviselők szerint a nemzetközi közösségnek gondoskodnia kellene arról, hogy ne forduljon elő többé olyan tragédia, mint amely július elején történt a tádzsúrai internálótáborban Líbiában, ahol egy légitámadásban meghalt több mint 53 migráns, 130 pedig megsebesült.

Hírdetés

Az ENSZ szerint az internálótábort most szerdán bezárták, és 400 lakóját, akik túlélték a légitámadást, átszállították egy másik, túlzsúfolt táborba. A legveszélyeztetettebbeket elszállítják Líbiából.

„Követeljük, hogy ezt a mintegy 5600 menekültet, illetve migránst, aki jelenleg más líbiai táborokban van, szállítsák át más országba, ha akarnak, hadd térjenek vissza hazájukba” – írták az ENSZ-tisztségviselők.

Jelenleg mintegy 50 ezer regisztrált menekült és 800 ezer migráns él Líbiában az ENSZ szerint. A világszervezet azt kéri a nemzetközi közösségtől, hogy biztosítson nekik további segélyeket életkörülményeik javítása érdekében, és védelmet az embercsempészekkel szemben.

(MTI nyomán)

Újabb migránstaxi kötött ki a tiltás ellenére Lampedusán – máris partra szállhattak az Európa-hódítók

Napi ENSZ-jótanács: ne tartsuk problémának a migránsokat, inkább kétszerezzük meg a szolidaritást!

Az ENSZ felszólította az uniós tagországokat, hogy ne küldjenek vissza "menekülteket" Magyarországra

ENSZ-főbiztos: "elkerülhetetlen a menekültek érkezése", nem határzár kell, hanem befogadás és szétosztás!


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »