Az energiaválság is terítékre került Nagyszombat megye önkormányzatának záróülésén

Az energiaválság is terítékre került Nagyszombat megye önkormányzatának záróülésén

Megtartották utolsó megyei ülésüket ebben a választási ciklusban Nagyszombat megye képviselői. Az ülés fő témái közé tartozott az energiaválság és az új tömegközlekedési grafikon javaslata.

Szeptember 21-én tartotta meg záróülését a Nagyszombat megyei önkormányzat. Az ott elfogadott döntések értelmében a megyei fennhatóság alá tartozó intézmények minden egyes alkalmazottja plusz ötszáz eurós juttatást kap majd. Ez összesen 2,8 millió eurós összeg.

Az új tömegközlekedési grafikonra tett javaslatban a megye indítványozta azt, hogy a gyorsvonatok megálljanak a galántai vasútállomáson is.Olyan csomópontok is bekerültek a javaslatba, mint Pöstyén vagy Lipótvár ( Leopoldov).

„Ez a részünkről egy indítvány, ami a következő évben lesz elfogadva. Természetesen a megyének a döntésre nincs ráhatása, de a kezdeményezést felvállalta. Most a közlekedési minisztériumnál van a döntés lehetősége” – magyarázta Forró Krisztián, Nagyszombat megye képviselője, a Szövetség párt országos elnöke. Az energiaválsággal kapcsolatban a pártelnök jogosan tart attól, hogy egy nagyon nehéz időszak előtt áll mind a vállalkozói, mind a magánszektor, beleértve a megyéket és a helyi önkormányzatokat is.

A szomorú az, hogy a központi kormány ad plusz feladatokat az önkormányzatoknak, viszont plusz pénzt nem. Egyelőre az sincs megoldva, hogy az energiaellátást milyen szinten segítik országos szinten. A kisfogyasztóknál ezt sikerült megoldani, de a kultúrházak, iskolák tekintetében nincs bebiztosítva, hogyan fogják tudni mindezt kifizetni az önkormányzatok

Hírdetés

– emelte ki Forró. Hozzátette, mindent meg kell tenni azért, hogy az iskolákban a tanítás folyhasson, nem lehet az, hogy a Covid után ismét hátrányba kerüljenek Szlovákia diákjai.

Agócs Gergely, Királyrév polgármestere, megyei képviselő a záróülés után beszámolt arról, hogy költségvetés módosításra is sor került.

Figyelembe vettük az egyes intézményeink energiaköltségét. Összegeket csoportosítottunk át, és megnöveltük az energiakiadásokra szánt pénzeket”

– magyarázta Agócs.

A záróülés után a megye elnöke, Jozef Viskupič megköszönte a hatékony együttműködést a megyei képviselőknek. Majd minden megyei képviselő egy pár rózsaszín zoknit kapott ajándékba.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »