Az Energia Tanács elfogadta a magyar álláspontot

Az Energia Tanács elfogadta a magyar álláspontot

Az Energia Tanács elfogadta azt az álláspontot, amelyet Magyarország a fogyasztók biztonságos, fenntartható és megfizethető ellátása érdekében a szabályozott energiaárak fenntartása mellett képviselt – mondta a magyar delegációt vezető Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár Brüsszelben.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tájékoztatása szerint az államtitkár hangsúlyozta, hogy az Energia Tanács ülésén elfogadott irányelvtervezet alapján

a tagállamok eltérhetnek a szabályozott energiaárak kötelező kivezetésétől, mint főszabálytól.

Az árszabályozás hatályáról, a fenntartásának szükséges idejéről az európai bírósági joggyakorlat lenne az irányadó, így továbbra is fenntartható lenne a lakossági fogyasztók, a kis- és középvállalkozások és a védendő fogyasztók számára biztosított hatósági árszabályozás Magyarországon – közölte az NFM.

Hírdetés

A szaktárca kiemelte: a tanácsülésen elfogadott általános megközelítés lényegesen nagyobb rugalmasságot biztosít a tagállamoknak az árszabályozás fenntartásának személyi és időbeli hatályáról az Európai Bizottság által javasolt kezdeti verziónál.

– összegezte Aradszki András a közlemény szerint.

Az energiaügyi miniszterek általános megközelítést fogadtak el további három jogalkotási kezdeményezésről, a villamos energia rendelettervezetről, az Energiaunió irányításáról szóló rendelettervezetről és a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia támogatásáról szóló irányelvtervezetről – közölte az NFM.

A villamos energia rendelettervezetnél Aradszki András kiemelte: a rendelet komplexitása miatt az egyes témák további kérdéseket vethetnek fel, emiatt pedig elhúzódó tárgyalásokra lehet számítani az Európai Parlamenttel – írja közleményében a tárca.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »