Az empátia és az empaták mögött rejlő tudomány

Ahogy egy pszichiátert és egy empatát – olyan együtt érző személyt, aki érzékenységnél fogva képes könnyen ráhangolódni másokra –, úgy engem is lenyűgöz az empátia jelenségének működése. Szenvedélyesen azt érzem, hogy az empátia egy olyan gyógyír, amire éppen most van szüksége a világnak. 

 

Az empátia nem más, mint amikor mások felé fordítjuk a szívünket és a helyébe képzeljük magunkat. De empatának lenni ettől jóval több. Ahogyan sok páciensem és én magam is, úgy az empaták olyan emberek, akik előkelő helyet foglalnak el az empatikus skálán és valóban a saját testükben érzik azt, ami másokéban történik. Következésképpen az empaták hihetetlen részvétet éreznek az emberek iránt, ugyanakkor kimerülnek a „túl sok” érzéstől, hacsak nem fejlesztenek ki olyan stratégiákat, amelyek révén megóvhatják az érzékenységüket és fejleszthetik az egészséges határaikat.

 

Az empata túlélési kézikönyve című könyvemben az empátia és az empaták alábbi érdekes tudományos magyarázatait tárgyalom. Ezek segíthetnek nekünk mélyebben megérteni az empátia erejét, így megbecsülhetjük és felhasználhatjuk azt az életünkben.

 

 

A tükör-idegrendszer

 

A kutatók kiderítették, hogy az agysejtek egyik specializálódott csoportja felelős a részvétért/együttérzésért. Ezek a sejtek lehetővé teszik mindenki számára, hogy az érzelmeit visszatükrözze, illetve hogy a fájdalmát, félelmét vagy örömét másokkal megossza.

Mivel az empatákról úgy gondolják, hogy hiperérzékenyen reagáló tükörneuronjaik vannak, így mi mélyen együtt rezonálunk más emberek érzéseivel. Hogyan mehet ez végbe? A külvilág eseményei ingerlik a tükörneuronokat. Például a párunk megsérül és mi is érezzük a sérülést. A gyermekünk sír, s mi is szomorúak leszünk.

 

A barátunk boldog és mi is vele együtt örülünk. Ellenben a pszichopatákról, a szociopatákról és a nárcisztikusokról (önimádókról) azt gondolják, amit a tudomány „empátiahiányos rendellenességnek” nevez.

Ez azt jelenti, hogy ők nem képesek az empátiára úgy, mint a többi ember, amit egy alulműködő tükörneuronrendszer okozhat. Azért kell óvakodnunk ezektől az emberektől, mert képtelenek a feltétel nélküli szeretetre.

 

Az elektromágneses mezők

 

A második felfedezés azon a tényen alapul, hogy mind az agy, mind a szív elektromágneses mezőt gerjeszt. A HeartMath Intézet szerint ezek a mezők információkat továbbítanak az emberek gondolatairól és érzelmeiről. Az empaták különösen érzékenyek lehetnek erre a benyomásra és hajlamosak arra, hogy ez erőt vegyen rajtuk. Hasonlóan, gyakorta erősebb fizikai és érzelmi válaszokat adnak a Föld és a Nap elektormágneses mezőiben végbemenő változásokra.

 

Az empaták jól tudják, milyen hatásokat gyakorol a Föld és a Nap a tudat- és az energiaállapotunkra. Ehhez hasonlóan gyakran intenzívebb fizikai és érzelmi válaszokat adunk a Föld és a Nap elektormágneses mezőben zajló változásokra.

 

 

Érzelmi fertőzés

 

A harmadik felfedezés, ami elősegíti az empaták megértését, az érzelmi fertőzés jelensége. A kutatások kimutatták, hogy sok ember felveszi a környezetében élők érzelmeit. Például egy síró gyermek sírási hullámot indíthat el egy klinikai osztályon. Vagy egy aggodalmának intenzíven hangot adó személy a munkahelyen képes másokra it átragasztani az érzéseit. Az emberek gyakran csoportosan átveszik a csoportokban lévő emberek érzéseit.

Egy nemrégiben megjelent New York Times cikk azt állította, hogy a jó kapcsolatok szempontjából létfontosságú az a képesség, amellyel összehangoljuk a hangulatunk másokkal. Mi a lecke az empaták számára? Hogy kiválasszák az életükben lévő pozitív embereket, azért, hogy a negativitiás ne húzza le őket. Avagy, ha egy barátunk egy nehéz időszakon megy keresztül, akkor tegyünk speciális óvintézkedéseket arra, hogy leföldeljük magunkat és megőrizzük a középpontunkat. Ezek olyan fontos stratégiák, amelyek e könyvből megtanulhatók.

 

Hírdetés

Megemelkedett dopaminérzékenység

 

A negyedik felfedezés a dopaminhoz kapcsolódik, ami egy olyan neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag), ami növeli az idegsejtek aktivitását és a boldogságválasszal áll összefüggésben. A kutatók kimutatták, hogy az introvertált empaták hajlamosak fokozottabb érzékenységet mutatni a dopamin iránt, mint az extrovertáltak.

Alapvetően kevesebb dopaminra van szükségük ahhoz, hogy boldogok legyenek. Ez megmagyarázhatná, hogy miért elégedettebbek az egyedülléteik, az olvasás, a meditáció során, s miért van szükségük kevesebb külső ösztönzésre a pártok és egyéb nagy társas szervezetek részéről. Ellenben az extrovertáltak szomjazzák a mozgalmas eseményekből származó dopamindömpinget. Valójában képtelenek eleget kapni belőle.

 

Szinesztézia

 

Az ötödik felfedezés, amit különösen magával ragadónak tartok, nem más, mint a „tükörérintési szinesztézia”. A szinesztézia egy olyan neurológiai állapot, amelynek során két eltérő érzéket párosít össze az agy. Például színeket látsz, amikor egy zenei részletet hallasz, avagy ízeket társítasz szavakhoz. Híres szinesztéziások közé tartozott Isaac Newton, Billy Joel, vagy Itzhak Perlman hegedűművész. Azonban a tükörérintéssel az emberek valójában érezhetik mások érzelmeit és érzéseit a saját testükben úgy, mintha a sajátjaik volnának. Ez az empátia élményének csodálatos neurológiai magyarázata.

 

A dalai láma közölte: „Az empátia a legnemesebb emberi kvalitás.” Ezekben a stresszes időkben könnyű túlterheltté válni. Ennek ellenére az empátia egy olyan tulajdonság, ami át fog segíteni ezen. Képessé fog tenni bennünket egymás tiszteletére még akkor is, amikor nem értünk egyet. Az empátia nem tesz bennünket jó ítélőképesség nélküli szentimentális mamlaszokká. Lehetővé teszi, hogy nyitva tartsuk a szívünket ahhoz, hogy fejlesszük a toleranciánkat és a megértésünket. Lehet, hogy nem mindig hatékony abban, hogy közel férkőzzünk az emberekhez és békét teremtsünk, de úgy vélem, a legjobb esélyünk, amivel rendelkezünk.

 

(Adapted from The Empath’s Survival Guide: Life Strategies for Sensitive People by Judith Orloff, MD, which is a guidebook for empaths and all caring people who want to keep their hearts open in an often-insensitive world.)

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: https://www.riseearth.com/2018/08/the-science-behind-empathy-and-empaths.html

 

A cikket fordította és szerkesztette: Száraz György

 

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

The post Az empátia és az empaták mögött rejlő tudomány appeared first on Boldognapot.hu.


Forrás:boldognapot.hu
Tovább a cikkre »