Az EMNP a hívei lelkiismeretére bízza az államfõválasztáson való a részvételt és a választást

Az ErdĂŠlyi Magyar NĂŠppĂĄrt (EMNP) mind a hĂŠtvĂŠgi romĂĄniai elnĂśkvĂĄlasztĂĄson valĂł rĂŠszvĂŠtelt, mind pedig a szavazĂĄst a magyar kĂśzĂśssĂŠg tagjainak lelkiismeretĂŠre bĂ­zza – derĂźl ki a pĂĄrt elnĂśksĂŠgĂŠnek csĂźtĂśrtĂśki kĂśzlemĂŠnyĂŠből.

A kommĂźnikĂŠben kifejtik: a romĂĄniai elnĂśkvĂĄlasztĂĄsi kampĂĄnyban a magyar kĂśzĂśssĂŠg nevĂŠben indulĂł jelĂśltet mĂŠg 30 esztendővel a rendszervĂĄltozĂĄs utĂĄn sem “fenyegeti” a győzelem remĂŠnye, viszont az elnĂśkvĂĄlasztĂĄsi kampĂĄny lehetősĂŠget teremt a romĂĄniai kĂśzbeszĂŠd napirendjĂŠre tĹązni az erdĂŠlyi magyarsĂĄg fontos Ăźgyeit, valamint arra, hogy a kĂśzĂśs cĂŠlok minĂŠl tĂśbb erdĂŠlyi magyar szavazĂłpolgĂĄrt mozgĂłsĂ­tsanak, felmutatva a kĂśzĂśssĂŠg erejĂŠt.

„Az ErdĂŠlyi Magyar NĂŠppĂĄrt ezĂŠrt javasolt tĂśbbpĂĄrti ĂŠs ĂśssztĂĄrsadalmi egyeztetĂŠst mind a jelĂślt szemĂŠlyĂŠnek, mind az ĂĄltala kĂŠpviselt vĂĄlasztĂĄsi program tĂĄrgyĂĄban. A parlamenti kĂŠpviselet monopĂłliumĂĄnak birtokĂĄban ezt az egyeztetĂŠst a legnagyobb erdĂŠlyi magyar pĂĄrt ismĂŠtelten elmulasztotta, kampĂĄnya sorĂĄn pedig tetszetősnek lĂĄtszĂł, de ĂĄltalĂĄnos frĂĄzisokat puffogtatĂł, a magyar sorskĂŠrdĂŠseket szinte teljesen elhallgatĂł Ăźzeneteket adott jelĂśltje szĂĄjĂĄba, ĂŠs eleve lemondott a kĂśzĂśssĂŠg egy jelentős rĂŠszĂŠnek megszĂłlĂ­tĂĄsĂĄrĂłl” – ĂĄllapĂ­tja meg az EMNP.

Hírdetés

A párt szerint nehéz helyzetben van, aki reálpolitikai megfontolások, és a politikai teljesítmény alapján szeretne dönteni arról: hogyan szavazzon az elnökválasztás első fordulójában.

Az EMNP ezĂŠrt nem foglalt ĂĄllĂĄst a szavazĂĄson valĂł rĂŠszvĂŠtel ĂŠs valamely jelĂślt tĂĄmogatĂĄsa tekintetĂŠben, hĂ­vei lelkiismeretĂŠre bĂ­zva a dĂśntĂŠst.

„TesszĂźk ezt abban a remĂŠnyben, hogy a jĂśvő ĂŠvi kĂŠt – a magyar kĂśzĂśssĂŠg szempontjĂĄbĂłl sokkal fontosabb – vĂĄlasztĂĄsig sikerĂźl kialakĂ­tani a sikeres szereplĂŠshez elengedhetetlen akciĂłegysĂŠget” – zĂĄrul az EMNP orszĂĄgos elnĂśksĂŠgĂŠnek kĂśzlemĂŠnye.(kĂśzlemĂŠny/MTI)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »