Az emberiség fejlõdésének legsikeresebb idõszakai a melegebb korszakokban voltak

Itt már nincs szó tudományról, csak pénzről és hatalomról.

Szakmai vonatkozásban pedig nem csupán az a kérdés, hogy okozhat-e a széndioxid klíma melegedést, hanem az is, hogy ha okozhat, érdemes-e megakadályozni.

Az elmúlt évmilliók során a felszíni hőmérséklet 8-22 C fokok között változott, jelenleg kb. 15 C fok, a 600 millió éves átlag kb. 17 C fok.

A levegő széndioxid tartalmának ingadozása ugyanezen idő alatt 200-7000 ppm (0,02-0,70 %), a 600 millió éves átlag kb. 2500 ppm (0,25 %), jelenleg kb. 400 ppm (0,04 %)

A Föld történetében a hidegebb időszakokban, vagyis a jégkorszakokban tömegesen haltak ki az élőlények, a melegebb időszakokban viszont új fajok alakultak ki.

Kb. 11 ezer évvel ezelőtt ért véget az utolsó jégkorszak, amikor Európa csaknem egész területe jég alatt volt, és a korábban itt élő fajok nagy része — közöttük a Neander-völgyi ősember — kipusztult.

Hírdetés

Azóta a hőmérséklet 15 C fok körül +/-1-2 fokkal ingadozik.

Az emberiség fejlődésének legsikeresebb időszakai a melegebb korszakokban voltak.

Nem véletlen, hogy az első emberi civilizációk olyan térségekben alakultak ki, ahol legalább 2-3 fokkal melegebb volt a klíma, mint most Európában (Mezopotámia, Nílus völgy, stb.)

A bolygó melegedése nem tragédia, hanem kifejezetten előnyös lehet.

A melegedés ugyanis nem azt jelenti, hogy mindenütt egyforma mértékben lesz melegebb, hanem azt, hogy pl. az északi féltekén az éghajlati övek észak felé tolódnak el.

2500 évvel ezelőtt pl. az átlag hőmérséklet 18 C fok körül volt, ez volt az emberiség egyik virágzó korszaka. (H.I.)


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »