Az emberi jogok védelmezőjét választotta a pápa Tagle bíboros utódául a manilai érseki székben

Az emberi jogok védelmezőjét választotta a pápa Tagle bíboros utódául a manilai érseki székben

Jose Fuerte Advincula bíborost, capizi érseket nevezte ki Ferenc pápa március 25-én Manila érsekévé. A Fülöp-szigeteki főváros érseki széke üresen állt azóta, hogy Luis Antonio Tagle bíborost 2020 februárjában a Vatikánba szólította új megbízatása a Népek Evangelizációja Kongregáció élén.

A kinevezés következtében Jose Advincula bíboros, az emberi jogok és a család védelmezője egy városba kerül Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnökkel, aki a fegyveres erőket gyilkolásra és az emberi jogok ignorálására biztatta.

Romulo Valles érsek, a Fülöp-szigeteki püspöki konferencia (CBCP) elnöke Isten túláradó áldását kívánta Jose Advincula érsek új szolgálatára, és szüntelen imájáról és támogatásáról biztosította.

Manila kinevezett érseke március 30-án tölti be 69. életévét, 2020 novemberében kreálták bíborossá.

Manila az ország legnagyobb érseksége, 3 millió katolikus él benne, akik 80 plébániához tartoznak. A manilai metropolitai egyháztartomány alá 9 szuffragáneus egyházmegye tartozik.

Az UCA News idézte Jose Advincula szavait: „Az Egyház nem ignorálhatja az emberi jogokat, mert morális nézőpontból kell tekintenie rájuk. Az élethez való jog például egybevág az Egyház tanításával valamennyi ember méltóságáról.”

Hírdetés

A novemberi konzisztórium előtt Jose Advincula azt nyilatkozta a Vatican News-nak: „A szegénység az egyik oka annak, hogy társadalmi problémák vannak”, az oktatás pedig „az az út, amely előreviszi az embereket, hogy többet tudjanak keresni, és jobb körülmények között élhessenek”.

*

Jose Fuerte Advincula 1952. március 30-án született Dumalagban, Capiz tartományban; 1976-ban szentelték pappá. Teológiai tanulmányai után pszichológiát (De La Salle Egyetem, Manila) és egyházjogot (Santo Tomas Pápai és Királyi Egyetem, Manila; Angelicum, Róma) tanult; egyházjogból szerzett licenciátust.

Több szemináriumban volt spirituális, illetve dékán; 1995-től a capizi X. Piusz-szeminárium rektoraként, valamint a főegyházmegye kötelékvédőjeként és az érsekség jogi képviselőjeként szolgált. 1999-ben plébános lett, majd 2001-ben San Carlos püspökévé nevezte ki II. János Pál pápa; az év szeptember 8-án szentelték püspökké. Tíz évvel később XVI. Benedek pápa helyezte át szülőföldjére, Capiz tartományba, s a Capizi Főegyházmegye érsekévé nevezte ki.

Forrás: NCR Online

Fotó: CBCP News; Capizi Főegyházmegye

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »