Az emberek nagy része nem bízik a bíróságokban

Az emberek nagy része nem bízik a bíróságokban

Az emberek nagy része nem bízik a bíróságokban. Ez derül ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség felméréséből, amely a Legfelsőbb Bíróság (NS) megrendelésére készült. Az igazságszolgáltatás legnagyobb problémájának a válaszadók harmada a korrupciót tartja. A felmérés eredményeit Daniela Švecová, a Legfelsőbb Bíróság elnöke sajtótájékoztatón ismertette szerdán, Pozsonyban.

A megkérdezettek 22 százaléka egyáltalán nem bízik a bíróságokban, 42 százalékuk inkább nem bízik bennük, 30 százalékuk pedig inkább igen. Teljes mértékben csak a válaszadók négy százaléka bízik a bíróságokban. A megkérdezettek két százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolnia arra a kérdésre, „milyen mértékben bízik a szlovák bíróságokban és az igazságszolgáltatásban?”

A válaszadók 33 százaléka a korrupciót nevezte meg a legnagyobb problémaként. Az állampolgárok szerint a másik legkomolyabb gond, hogy a bírósági eljárások nagyon hosszú ideig tartanak. Ezt a válaszadók 29 százaléka kritizálta. A törvény előtti egyenlőség terén a megkérdezettek 20 százaléka lát problémát, 15 százalékuk szerint pedig átláthatatlanok a bírósági eljárások. Az emberek három százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

Saját bevallásuk szerint csupán a megkérdezettek 30 százaléka igazodik el a szlovák jogrendben, 67 százalékuk azt válaszolta, hogy csak alig, vagy egyáltalán nem.

Hírdetés

Azt is vizsgálta a felmérés, mennyire elégedettek az emberek a Legfelsőbb Bíróság munkájával. A megkérdezettek 42 százalékának megítélése szerint jó munkát végez a testület, hat százalék szerint nagyon jól dolgozik, az elégedetlenek aránya 38 százalék, akik közül 7 százalék válaszolta azt, hogy nagyon elégedetlen.

Švecová szerint jobb lenne a megítélése a Legfelsőbb Bíróságnak, ha rövidebb idő alatt le tudnák zárni az ügyeket. Szerinte ez a kulcs az emberek bizalmának elnyeréséhez.

– mondta Švecová azzal kapcsolatban, hogy az utolsó öt évben átlagosan 70 százalékkal gyorsabban sikerült lezárni az ügyeket. Az eljárások átlagosan 245 napig tartottak, 2014 óta ez az idő 74 napra rövidült.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »