Az emberek kétharmada szerint nincs sajtószabadság

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából kérdezett meg ezer főt sajtószabadságról és a Népszabadság felfüggesztéséről. Érdekes eredmények jöttek ki.

A megkérdezettek többsége szerint ma Magyarországon a kormánytól nem független a sajtó, az egytől-ötig terjedő skálán a 2,7 pontot kapott a sajtószabadság hazai helyzete; főleg az MSZP-szavazók húzták le a maguk 2,1 pontjával az átlagot, de a fideszesek is csak 3,4 pontot adtak erre a kérdésre. Miközben tízből közel kilenc (87 százalék) válaszadó szerint fontos, hogy a sajtó szabad és a kormánytól független legyen. Erről a kérdésről minden vizsgált társadalmi csoport így gondolkodik.

A megkérdezettek 85 százaléka hallott arról, hogy a Népszabadság felfüggesztette működését, viszont arról csak egyharmaduk, hogy Fidesz-közeli vállalkozás befolyása alá került. 43 százalékuk olvasta valamilyen gyakorisággal a lapot vagy az online verziót.

A legtöbb válaszadó szerint azért nem jelenik tovább meg a lap, mert kritizálta a kormányt és a kormánypárti politikusokat (29 százalék), illetve mert a Fidesz korlátozza a sajtószabadságot (23 százalék). Tízből minden második megkérdezett (22 százalék) sorolja az okok közé azt, hogy veszteséges volt, ezt a választ jellemzően a fideszes válaszadók adták.

A válaszadók kétharmada (67 százalék) szerint jelenleg a Fidesznek van nagyobb befolyása a média működésére, és mindössze két százalék gondolja azt, hogy a baloldalnak; 59 százaléknyian úgy vélik, hogy most a korábbi kormányokénál nagyobb a kabinet befolyása a sajtóra, és erről a Fidesz szavazók 46 százaléka is így gondolkodik – sőt 45 százalékuk úgy látja, hogy a közszolgálati médiumokban a sajtószabadság erősen korlátozott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »