Az emberek a Szlovák Tudományos Akadémiában bíznak leginkább

A Szlovák Tudományos Akadémiát (SAV) tartják a legmegbízhatóbb intézménynek az országban. Ez a Focus ügynökség felméréséből derül ki, amelyet június 28-a és július 5-e között végeztek 1003 válaszadó megkérdezésével. Arra a kérdésre, hogy milyen mértékben tartja megbízhatónak vagy megbízhatatlannak a felsorolt intézményeket, a válaszadók 71 százaléka azt válaszolta, hogy teljesen vagy inkább az SAV-ben bízik.

A második helyre a szlovákiai felsőoktatási intézmények kerültek (70,6 százalékkal), a harmadik helyen pedig a helyi önkormányzatok végeztek (65,2 százalékkal).

A felmérésből továbbá az is kiderült, hogy az RTVS-t a megkérdezettek 63,7 százaléka tartja megbízhatónak, a hadseregben az emberek 63,2 százaléka bízik, az elnökben a válaszadók 51,4 százaléka, a szakszervezetekben 49,9 százalék, a rendőrségben 48,7, az állami hivatalokban 47,2, a magánkézben lévő médiában 42,6, a civil szervezetekben 41,1, a kormányban 34,2, a nagyvállalatokban 34, a parlamentben 31,5, a bíróságokban és a jogrendszerben pedig 30,9 százalék bízik.

Hírdetés

 

Ami a skála másik oldalát illeti, a legtöbb válaszadó egyáltalán vagy inkább nem bízik a bíróságokban és a jogrendszerben (66,9 százalék). A bizalmatlanság tekintetében a második helyen a parlament (66 százalék), a harmadikon pedig a kormány áll (63,6 százalék).

Pavol Šajgalík, az SAV elnöke szerint a jó eredmény azzal is összefügghet, hogy az akadémiát 2016-ban külföldi szakértők értékelték. Továbbá a jó eredményhez az is hozzájárulhatott, hogy az SAV két intézete az európai kutatások vezető intézményei közé tartozik, illetve hogy több mint 30 másik intézet – a fennálló körülmények ellenére – átlagon felül teljesít.

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »